Annonsstruktur (PPC) på Amazon

Written by Anton Kimfors

mars 31, 2022

Annonsstruktur för Amazon PPC

Del 3 av 11 – Detta är den tredje delen av en flerstegs-guide till hur du lyckas med annonser på Amazon. I denna tredje delen så kommer jag gå igenom hur du sätter strukturer för dina annonser. Detta är enormt viktigt att göra för att nå det mest optimala resultatet på dina annonser.

 

Nu ska jag gå igenom hur du skall strukturera dina annonser för att kunna nå maximalt resultat. Jag kommer utgå från annonstypen Sponsored Products till en början. Sedan kommer jag även täcka hur du strukturerar de andra annonstyperna. Strukturer kanske verkar trist, men det kommer vara direkt avgörande för att dina annonser skall lyckas. Strukturen är oerhört mycket viktigare än vad de flesta förstår. Utan en bra struktur så är det omöjligt att lyckas riktigt bra med annonserna. Varför? För att du utan en bra struktur inte kommer kunna nyttja Amazons olika system med annonstyper och matchtyper effektivt, och om du inte kan nyttja dom effektivt så kommer konkurrenterna att köra över dig.

 

 

1. Vilka är målen med en kampanjstruktur?

Strukturen som vi kommer sätta upp kommer ge oss möjlighet att utföra två huvudsakliga uppgifter. En del kommer fokusera på att upptäcka nya högkonverterande sökord, och den andra delen kommer fokusera på att pressa ut så mycket försäljning det bara går att få ut ur de bästa sökorden. Dessa olika delar kallar jag för Explore och Winner.

1) Explore – Sökord är svårt och du vet aldrig vilka sökord som konverterar bra innan du testat dom. Därför kommer en del av dina annonser struktureras för upptäcka nya högkonverterande sökord. Dessa annonser är inte till för att skapa stora vinster. Istället är de till för att hitta de bästa sökorden för framtiden. Dessa sökorden är guld värda och dom kommer du sedan flytta över till din andra del, Winner.

2) Winner – När du väl hittat sökord som konverterar så gäller det att du fortsätter använda de sökorden för att verkligen maximerar din försäljning. Vissa sökord kan såklart även gå in här från början, exempelvis sökord som är starkt bundna till ditt varumärke. Sökorden du lägger in i denna delen av din struktur har en historik av att konvertera väl och därför kommer du med säkerhet kunnat satsa mer på dom.

 

 

2. Vilka kampanjer består de olika delarna av?

Kampanjstrukturen som jag rekommenderar bygger som sagt på att använda vissa kampanjer för att utforska nya sökord (Explore), och andra kampanjer för att verkligen dra in vinsterna (Winner). Men vad är det som verkligen gör den här skillnaden mellan kampanjerna? Svaret är matchtyper.

Matchtyper är något som egentligen ställer in på sökords nivå. Det betyder att kampanjer kan innehålla sökord med massa olika sorters matchtyper. Men du vill inte ha det så. Istället kommer du själv vilja separera sökorden och lägga in alla sökord med en specifik matchtyp i en specifik kampanj. Som du kommer ihåg från tidigare inlägg har vi exempelvis matchtyperna Broad, Exact och Product, och dessa kommer alltså separeras. Du kommer ha en kampanj med enbart Broad matchtyp, en med enbart Product, och en kampanj med enbart Exact matchtyp. Du kommer även ha en kampanj som är av kampanjtypen Auto.

 

 

3. Vilka kampanjer kommer du använda?

Kom ihåg att jag nu fokuserar på annonstypen Sponsored Products. Det kommer mer info om de andra annonstyperna senare. Detta är de kampanjerna du kommer vilja använda dig utav:

Auto kampanj (explore) – Det här är en viktig del av varje annonsörs kampanjstruktur. Auto-kampanjer är det bästa och enklaste sättet att hitta nya sökord som konverterar. Auto-kampanjer har ingen matchtyp och det är egentligen bara att sätta igång och samla in sökord effektivt. Eftersom Amazon själv hittar sökord med Auto-kampanjer så kommer dessa annonser att ta fram nya sökord som konverterar och som du antagligen aldrig hade tänkt på.

Broad-match kampanj (explore) – I den här kampanjen kommer du endast lägga in sökord med match-typen Broad. Detta är ett sätt för dig att hitta ännu fler vinnar-sökord. Du utgår här från sökord som du av olika anledningar gissar kommer konvertera och kan utifrån dessa hitta ännu fler sökord till dina vinnarkampanjer.

Exact-match kampanj (winner) – Det här är ditt pengaträd och där du skördar vinsterna. Den här kampanjen innehåller bara sökord med Exact match och du kommer fylla den med sökord som du redan vet konverterar.

Product-targeting kampanj (winner) – Eftersom Amazon tillåter oss att annonsera på andra produktsidor så vill vi även ha en kampanj för det. Targeting type, som vi gick igenom innan, sätts på AdGroup nivå och därav skulle vi kunna ha en kampanj med både Exact match och Product targeting. Det är inget fel med det, men jag föredrar att separera dom i olika kampanjer. Du kommer alltså ha en Exact match kampanj, som jag nämnde ovan, men du kommer även ha en separat för Product targeting.

 

 

4. En kampanj och portfolio per produktkategori

Okej, så du kommer vilja ha fyra olika kampanjer. Men är detta alla annonser du behöver? Nej. Det här är de annonserna du behöver för en specifik produktkategori. Du kommer vilja upprepa den här annonsstrukturen med fyra kampanjer för varje produktkategori du säljer inom.

Vad räknar jag som en produktkategori? Jag tänker framförallt på produkter som skulle kunna tänkas använda samma sökord. Om du exempelvis säljer cykelhjälmar och skateboardhjälmar så är det stor chans att du vill annonsera för samma sökord i vissa fall. Exempelvis “Blå hjälm” eller “Hjälm för barn”. Om du däremot säljer skateboardhjälmar och skateboards så är detta antagligen

inte fallet. Du kommer dela upp alla enskilda produkter i AdGroups framåt, så detta steget är inte jätte noga för prestationen. Det handlar framförallt om att göra det tydligt för dig själv.

 

 

Exempel på produktkategori

Om apple skulle annonsera sina produkter på Amazon så skulle jag använda en kategorisering i stil med den nedan. Där skulle varje kategori ha fyra kampanjer och alla produkter inom de kategorierna skulle ligga i dess kampanjer. Kategorierna skulle förslagsvis vara:

  • iPhone
  • Laptops
  • iPad
  • Stationära datorer
  • Klockor
  • Hörlurar

 

 

6. När ska du använda portfolio?

Jag föreslår att du skapar en portfolio per produktkategori och grupp av kampanjer. Detta är inget måste och resultatet kommer inte påverkas. Men det ger dig som annonsör struktur och du kommer lättare hitta i ditt annonskonto. Så om vi tar exemplet med Apple ovan så hade jag rekommenderat dig att skapa en Portfolio för varje produktkategori som jag listat ovan. Om ditt företag har väldigt många produktkategorier kan man även slå ihop dessa till bredare grupper portfolios (men det bör inte påverka kampanjerna).

 

 

7. En AdGroup per produkt

Okej, så vi har kampanjerna, men nu ska vi gå ett steg längre ner i hierarkin och strukturera dina AdGroups. Principen här är väldigt enkel. Varje produkt (SKU) skall ha en egen AdGroup i varje kampanj som produkten tillhör.

Det betyder att om du har en produkt, exempelvis en blå cykelhjälm, så skall du ha en AdGroup för denna produkt i dess produktkategorier Auto, Broad, Exact och Product kampanjer. Om du har flera produkter, oavsett om det bara är färgvariationer eller större skillnader, så bör varje produkt ha en egen AdGroup.

 

 

Varför en AdGroup per produkt?

Anledningen till att du vill använda en produkt per AdGroup är för att det ger dig maximal kontroll och precision. Om du skulle ha flera produkter per AdGroup så kommer du inte kunna läsa av resultat eller lägga in sökord för specifika produkter. Du vet då inte vilket sökord som givit en försäljning för vilken produkt. Men genom att dela upp varje produkt i en egen AdGroup så vet du det och du vet dessutom exakt hur mycket klicken kostade, konverteringsgraden, osv.

Dessutom kan precision för dina annonser bli sämre om du inte gör en uppdelning på Ad Group-nivå. Säg att du säljer t-shirts i två olika färger, lila och vitt. Om du då lägger in sökorden och produkterna i samma kampanj så kommer du inte kunna styra vilken produkt som skall visas för vilka sökord. Om en kund söker efter “Lila t-shirt” och du har det sökordet i din kampanj så kan resultatet bli att du annonserar den vita t-shirten för ett sökord som uppenbart är till för den lila t-shirten. Men om du har varje produkt i en egen AdGroup så kan du undvika detta och nå maximala resultat.

 

 

Undantag

Om du säljer produkter som finns i variationer där det inte finns någon uppenbar, eller en väldigt liten, skillnad mellan produkterna så kan du lägga dessa i samma AdGroup. Exempel på detta är storleksvariationer på t-shirts och skor. Där påverkar inte storleken produktens funktion eller användningsområde och sökorden kommer allra oftast vara desamma.

 

 

10. Sponsored Products kampanj med fokus på varumärke (Endast för etablerade varumärken)

Nu har vi gått igenom den huvudsakliga kampanjstrukturen. Men det finns en del som jag inte gått igenom och det är kampanjer inriktade på varumärke. Detta än något som framförallt är aktuellt för varumärken med ett faktiskt följe. Varumärken som lyckats bygga upp kännedom bland sin målgrupp.

Ta Nike som exempel. De har massvis med produkter och kunder kan tänkas söka efter specifika produkter. Men de söker även efter mer generella varumärkestermer, exempelvis ”Nike”, “Nike news”, “Nike deals”, osv. Dessa sökord passar ju inte in i produktkategori kampanjer, utan är ju heltäckande för alla Nikes produkter.

Därför kan det vara bra att sätta upp en kampanj med två stycken AdGroups. Den ena kommer använda sig av sökord med Broad match, och den andra med sökord med Exact match. Båda Ad Groups innehåller alla varumärkets produkter och du fyller dom med sökord som är generella varumärkestermer. Du kan även skapa tillfälliga kampanjer som riktar in sig på nyheter eller tillfälliga erbjudanden. Det gäller här att du analyserar produkterna och sökorden kunderna använder för att förstå mönstren och anpassa annonsstrategin därefter.

 

 

Varumärken med större behov

I vissa unika fall bör varumärken sätta upp en ännu mer detaljerad struktur för sina varumärkesannonser. Detta gäller framförallt för varumärken som inriktar sig på en specifik produktkategori, exempelvis klockor, hörlurar, skor, och där kunder framförallt söker efter varumärket. Exempel på detta är Rolex, Beats by Dre och Ugg.

I dessa fall bör man göra en mer djupgående analys av varumärket och anpassa annonsstrukturen efter detta. Jag föreslår att du då vänder dig till en byrå eller en expert som du kan lite på.

 

 

Men Sponsored Brands och Sponsored Display?

Nu har jag gått igenom hur du strukturerar Sponsored Products annonserna, men jag har inte täckt Sponsored Brands och Sponsored Display. Anledningen till detta är att de kommer struktureras ganska annorlunda, och att jag rekommenderar att du startar med Sponsored Products kampanjerna. Hursomhelst så kommer jag självklart även gå igenom de andra annonstyperna, men det kommer framåt i denna guiden. Jag vill istället gå in på hur du faktiskt sätter upp annonserna i nästa inlägg i serien.

 

 

Hur sätter du upp annonser?

Strukturen är av största vikt och nu vet du hur den skall se ut. I nästa del kommer jag gå igenom hur du faktiskt sätter upp annonserna. Missa inte det!

 

PS. Glöm inte att gå med i vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad om ny delar av denna guide och mycket mer.

Välkommen till SellWave!

Här kan du hitta massor information om hur man säljer på marknadsplatsers och framförallt Amazon.

Ifall du behöver hjälp med Amazon är du varmt välkommen att kontakt oss.

Men det finns också massor av info att hämta på SellWave bloggen.

 

Att skriva produkttexter som konverterar

Att skriva produkttexter som konverterar

Del 2 av 4 – Detta är den andra delen i en flerstegs-guide kring hur du optimerar produktsidor på Amazon. I denna del så kommer jag gå igenom hur du skriver produkttexter som konverterar.   Jag har i föregående avsnitt gått igenom grunderna i att optimera...

Optimera dina produktsidor på Amazon

Optimera dina produktsidor på Amazon

Del 1 av 4 – Detta är den första delen i en flerstegs-guide kring hur du optimerar produktsidor på Amazon. I denna del kommer jag gå igenom vad som bör optimeras på dina produktsidor.   Amazon är en massiv marknadsplats med stora möjligheter, men också många...

Kommunicera med kunder på Amazon

Kommunicera med kunder på Amazon

Det är inte alltid lätt att veta hur och vad man får göra på Amazon. En vanlig grej som säljare gör fel är hur man kommunicerar med kunder på Amazon. Amazon har nämligen ganska strikta regler och döljer många av kommunikationsmöjligheterna. Därför tänkte...

Lansering av produkter på Amazon

Lansering av produkter på Amazon

Del 5 av 5 – Detta är den sista delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna avslutande delen kommer jag att gå igenom hur du bör tänka kring din lansering av produkter på Amazon.    När du beslutar dig för att...

Förbered för framgång på Amazon

Förbered för framgång på Amazon

Del 4 av 5 – Detta är den fjärde delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna del går vi igenom hur du bygger ett team och vilka verktyg du kan tänkas behöva. Detta avsnittet innehåller ytterst viktigt information för dig...

Skriven av:

Anton Kimfors

anton@sellwave.se

Grundare av SellWave, Facebook-gruppen Amazon FBA – Sverige och driver även sin YouTube-kanal där han hjälper och diskuterar med tittare kring Amazon.

Senaste på bloggen

Läs de senaste inläggen på bloggen eller se alla inlägg här

Optimera dina produktsidor på Amazon

Optimera dina produktsidor på Amazon

Del 1 av 4 – Detta är den första delen i en flerstegs-guide kring hur du optimerar produktsidor på Amazon. I denna del kommer jag gå igenom vad som bör optimeras på dina produktsidor.   Amazon är en massiv marknadsplats med stora möjligheter, men också många...

läs mer
Kommunicera med kunder på Amazon

Kommunicera med kunder på Amazon

Det är inte alltid lätt att veta hur och vad man får göra på Amazon. En vanlig grej som säljare gör fel är hur man kommunicerar med kunder på Amazon. Amazon har nämligen ganska strikta regler och döljer många av kommunikationsmöjligheterna. Därför tänkte...

läs mer
Lansering av produkter på Amazon

Lansering av produkter på Amazon

Del 5 av 5 – Detta är den sista delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna avslutande delen kommer jag att gå igenom hur du bör tänka kring din lansering av produkter på Amazon.    När du beslutar dig för att...

läs mer
Förbered för framgång på Amazon

Förbered för framgång på Amazon

Del 4 av 5 – Detta är den fjärde delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna del går vi igenom hur du bygger ett team och vilka verktyg du kan tänkas behöva. Detta avsnittet innehåller ytterst viktigt information för dig...

läs mer
En strategi anpassad för ditt företag

En strategi anpassad för ditt företag

Del 3 av 5 – Detta är den tredje delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna del så kommer jag gå igenom hur du bygger en strategi som är anpassad för din verksamhet.    På bloggen kan du läsa allt om grunderna och...

läs mer
Förbättra marginalerna på Amazon

Förbättra marginalerna på Amazon

Del 2 av 5 – Detta är den andra delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon plattformen. Är du i behov av att förbättra marginalerna på Amazon? I denna delen kommer jag att gå igenom hur du förbättrar marginalerna på Amazon och...

läs mer