Att Sälja På Amazon Som Svensk

Written by Anton Kimfors

januari 16, 2020

Hur Säljer Man På Amazon Som Svensk?

Som svenskt företag eller privatperson så kan det vara lockande att komma ut på Amazon. Men att sälja på Amazon från Sverige är inte en rak väg från tanke till försäljning.

Många frågor behöver få svar och många problem behöver lösas innan den första försäljningen kan göras.

I den Facebook-grupp jag driver kommer det ofta upp frågor kring Amazon hur det är att sälja på Amazon som svenska/svenskt företag. Så jag tänkte besvara de vanligaste frågorna (och några till) i det här blogginlägget.

 

 

Hur börjar man sälja på Amazon.se?

Amazon.se kommer, när Amazon Sverige går live, vara en del  av Amazon Europa. Därför kan du och ditt företag redan nu registrera er på Amazons europeiska plattform. När Amazon sedan går live kan ni lätt öppna upp i Sverige. Registreringen kan ta en del tid och du kan läsa mer om vilka uppgifter Amazon kräver här. När registreringen väl är klar kan ni börja ladda upp produktdata, texter, bilder, sätta upp fraktvillkor och eventuellt även koppla ert befintliga affärssytem eller webshop mot Amazons API.

 

 

Hur förbereder man sig på Amazons lansering i Sverige?

Amazons lansering i Sverige innebär att många svenska företag fått upp ögonen för Amazon och inser att det är bra att vara tidigt på bollen. Därav undrar många hur de ska förbereda sig och vad de kan göra nu och vad de måste vänta med.

 

Vad ni kan och borde gör nu:

 • Registrera er på Amazon Europa.
 • Utveckla en strategi för lanseringen och framåt.
 • Säkerställ hur och vem som skall hantera SEO, annonsering, support och logistiken.

Redan nu kan ni förbereda alla produktsidor, bilder osv och invänta lanseringen och sen snabbt ladda upp all data.

 

Vad ni bör göra men måste vänta med:

 • Sätta upp fraktvillkor.
 • Ladda upp produktdata.
 • Sätta upp annonser.

 

 

Behöver man ha ett bolag för att sälja på Amazon?

När man skall besvara den här frågan är det viktigt att förstå vad man svarar på, för det finns två olika perspektiv på detta. Handlar det om vad Amazon tillåter eller vad som är lagligt?

Först och främst, vad är lagligt? Att bedriva näringsverksamhet (vilket försäljning i vinstsyfte är) i Sverige betyder att du måste ha ett företag. Vilken bolagsform spelar ingen roll för Amazon. Enskild firma, handelsbolag och AB funkar alla bra.

När det kommer till Amazon och vad de tillåter så funkar det att sälja utan bolag. Däremot kan det skapa lite problem när Amazon ber om dokument vid registrering. Om du dessutom säljer i EU så finns det ytterligare lagkrav som kan göra det svårt (olagligt) att sälja utan bolag. USA är enklare.

Så kort sagt, Amazon har inte krav på att du måste ha ett registrerat bolag. Men enligt svensk lag så måste du ha ett bolag när du bedriver verksamhet i vinstsyfte.

*Detta gäller när du är bosatt i Sverige, oavsett vart du skickar och säljer dina produkter. Läs på verksamt.se.

 

 

Skall man registrera ett bolag i Sverige eller USA?

Av någon anledning kommer denna frågan ofta upp och om du inte är ett enormt företag (och då frågar du nog din jurist och inte mig, SellWave eller någon annan e-handlare) så är det alltid bättre och enklare att starta bolag i Sverige.

Att bedriva företag i USA medan du är bosatt i Sverige är rörigt, och eftersom du är bosatt här och företaget också bedrivs härifrån så kommer du inte undan skatterna som du kanske hoppas på att göra. För det är just därför folk ofta funderar på att starta företaget i USA, för att minska skatterna.

 

 

Hur funkar det med frakt på Amazon?

När man säljer på Amazon kan man skicka produkterna till slutkund på två olika sätt. Antingen direkt till slutkund vid varje order eller så skickar man produkterna till Amazons lager som sedan skickar ut till slutkund vid varje order.

Dessa två metoder kallas på Amazon – Fulfilled By Merchant (FBM) och Fulfilled By Amazon (FBA).

Det finns fördelar med båda sätten men generellt är FBA bättre om man vill komma upp högt i sökresultatet och sälja större volymer. Om du vill läsa mer om skillnaderna och fördelarna, så kan du hittar du mer info här ”FBA vs FBM”.

 

 

Hur registrerar man sig på Amazon?

Att registrera sig på Amazon är i praktiken väldigt lätt. Amazon har fler olika regioner de säljer i, och du kommer behöva välja på vilken eller vilka av dessa du vill registrera dig på. Du hittar mer info om detta hos Amazon. När du väl valt vart du registrerar dig så kommer Amazon fråga dig om den informationen de behöver, och när du gett dom den informationen de behöver kan du börja sälja.

Men, det kan ofta vara problem med att ge Amazon exakt den informationen dom behöver. Det finns en hel blog post om detta inne på SellWave (Registrera sig på Amazon), och vi erbjuder även support vid registrering.

 

 

Hur dyker man upp högt i sökresultaten på Amazon?

Den eviga frågan som tycks ha många svar. Det korta svaret är: Genom att optimera produktsidor för SEO, konvertering och genom att sälja större volymer. Kanske låter konstigt, men en stor bidragandefaktor i att dyka upp högre i sökresultatet är att sälja mer, vilket är svårt när man ännu inte syns högt i sökresultat. Därför krävs det ofta att man satsar stort på annonsering i början, eller driver extern trafik till Amazon.

 

Kort hur man optimerar produktsidan för SEO och konvertering:

 • Du gör en sökordsanalys och hittar de bästa sökorden.
 • Du får upp produktsidan på Amazon och får in sökorden på i titel, bullet points och produktbeskrivning.
 • Du optimerar produktfoton, pris, text för konvertering

 

 

Hur mycket kostar det att sälja på Amazon?

Det finns två olika sätt att sälja på Amazon. Antingen att du skickar produkterna till Amazons lager som sen skickar till slutkund vid order (FBA) eller att du skickar direkt till slutkund (FBM).

Kostnaderna skiljer sig lite mellan dessa sätt att sälja, men jag skall försöka bena ut det.

Först och främst, för alla professionella säljare så finns det en $40 avgift varje månad. Utöver detta finns följande kostnader:

 

FBA

 • Referall Fee – Oftast mellan 8-15% av slutpriset (beror på produktkategori).
 • FBA Fees – Beror på vikt och storlek på produkten du säljer.
 • Storage Fees – Lagerhållning. Beror på årstid och storlek på produkterna.
 • Returer – Kanske inte riktigt en direkt kostnad. Men det tar på marginalerna.

 

Värt att tänka på när man säljer hos Amazon är att man även måste skicka sin produkter till Amazon. Billigast blir då om man kan skicka direkt från tillverkaren till Amazon.

 

FBM

 • Referall Fee – Ofta mellan 8-15% (beror på produktkategori)
 • Returer – Kanske inte riktigt en direkt kostnad. Men det tar på marginalerna.

 

En stor kostnad för FBM säljare är frakt till slutkund. Framförallt om man säljer USA, Kanada eller någon annanstans långt ifrån.

 

 

För att läsa mer om kostnaderna så kan du hitta information på Amazons egna sida.

 

 

Det var några av de vanliga frågorna.

Om du har fler frågor, kolla in Facebook-gruppen Amazon FBA – Sverige.

Välkommen till SellWave!

Här kan du hitta massor information om hur man säljer på marknadsplatsers och framförallt Amazon.

Ifall du behöver hjälp med Amazon är du varmt välkommen att kontakt oss.

Men det finns också massor av info att hämta på SellWave bloggen.

 

Att skriva produkttexter som konverterar

Att skriva produkttexter som konverterar

Del 2 av 4 – Detta är den andra delen i en flerstegs-guide kring hur du optimerar produktsidor på Amazon. I denna del så kommer jag gå igenom hur du skriver produkttexter som konverterar.   Jag har i föregående avsnitt gått igenom grunderna i att optimera...

Optimera dina produktsidor på Amazon

Optimera dina produktsidor på Amazon

Del 1 av 4 – Detta är den första delen i en flerstegs-guide kring hur du optimerar produktsidor på Amazon. I denna del kommer jag gå igenom vad som bör optimeras på dina produktsidor.   Amazon är en massiv marknadsplats med stora möjligheter, men också många...

Kommunicera med kunder på Amazon

Kommunicera med kunder på Amazon

Det är inte alltid lätt att veta hur och vad man får göra på Amazon. En vanlig grej som säljare gör fel är hur man kommunicerar med kunder på Amazon. Amazon har nämligen ganska strikta regler och döljer många av kommunikationsmöjligheterna. Därför tänkte...

Lansering av produkter på Amazon

Lansering av produkter på Amazon

Del 5 av 5 – Detta är den sista delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna avslutande delen kommer jag att gå igenom hur du bör tänka kring din lansering av produkter på Amazon.    När du beslutar dig för att...

Förbered för framgång på Amazon

Förbered för framgång på Amazon

Del 4 av 5 – Detta är den fjärde delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna del går vi igenom hur du bygger ett team och vilka verktyg du kan tänkas behöva. Detta avsnittet innehåller ytterst viktigt information för dig...

Skriven av:

Anton Kimfors

anton@sellwave.se

Grundare av SellWave, Facebook-gruppen Amazon FBA – Sverige och driver även sin YouTube-kanal där han hjälper och diskuterar med tittare kring Amazon.

Senaste på bloggen

Läs de senaste inläggen på bloggen eller se alla inlägg här

Optimera dina produktsidor på Amazon

Optimera dina produktsidor på Amazon

Del 1 av 4 – Detta är den första delen i en flerstegs-guide kring hur du optimerar produktsidor på Amazon. I denna del kommer jag gå igenom vad som bör optimeras på dina produktsidor.   Amazon är en massiv marknadsplats med stora möjligheter, men också många...

läs mer
Kommunicera med kunder på Amazon

Kommunicera med kunder på Amazon

Det är inte alltid lätt att veta hur och vad man får göra på Amazon. En vanlig grej som säljare gör fel är hur man kommunicerar med kunder på Amazon. Amazon har nämligen ganska strikta regler och döljer många av kommunikationsmöjligheterna. Därför tänkte...

läs mer
Lansering av produkter på Amazon

Lansering av produkter på Amazon

Del 5 av 5 – Detta är den sista delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna avslutande delen kommer jag att gå igenom hur du bör tänka kring din lansering av produkter på Amazon.    När du beslutar dig för att...

läs mer
Förbered för framgång på Amazon

Förbered för framgång på Amazon

Del 4 av 5 – Detta är den fjärde delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna del går vi igenom hur du bygger ett team och vilka verktyg du kan tänkas behöva. Detta avsnittet innehåller ytterst viktigt information för dig...

läs mer
En strategi anpassad för ditt företag

En strategi anpassad för ditt företag

Del 3 av 5 – Detta är den tredje delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna del så kommer jag gå igenom hur du bygger en strategi som är anpassad för din verksamhet.    På bloggen kan du läsa allt om grunderna och...

läs mer
Förbättra marginalerna på Amazon

Förbättra marginalerna på Amazon

Del 2 av 5 – Detta är den andra delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon plattformen. Är du i behov av att förbättra marginalerna på Amazon? I denna delen kommer jag att gå igenom hur du förbättrar marginalerna på Amazon och...

läs mer
Share This