Varför extern trafik är ett måste på Amazon

Written by Anton Kimfors

March 9, 2020

extern trafik för amazon och varför det är viktigt

Att sälja framgångsrikt på Amazon och andra marknadsplatser handlar till stor del om att lyckas dyka upp när potentiella kunder söker efter produkter likt ditt företags produkter. Alltså för t ex generiska sökningar på marknadsplatsen eller via olika kategorilistor eller andra exponeringsmöjligheter.

 

Med generiska söktermer syftar jag inte på söktermer som ”present” eller ”verktyg”. Nog för att det hade kunnat ge väldigt mycket trafik och försäljning, men att lyckas med att dyka upp för så pass generiska sökningar är extremt svårt. Vad jag faktiskt syftar på är generiska termer som beskriver din produkt/dina produkter.

 

Generiska söktermer

Så, t ex, om du säljer mobilskal och ditt företag heter ”cool brand”, då vill du ju självklart dyka upp sökresultaten efter sökningar som ”cool brand” och ”cool brand iPhone case”. Men framförallt vill dy dyka upp efter sökningar som ”iPhone case” och ”iPhone 11 case”.

 

Att bara dyka upp för sitt eget företagsnamn är oftast något man gör till en början, men så snabbt som möjligt vill man även synas för de mer generiska söktermerna. Det är dessa som kommer ge den stora trafiken och försäljningen. Om man bara dyker upp för söktermer som innehåller sitt företagsnamn så är det nog bättre att avstå från Amazon. Amazon tar trots allt en referral fee och om man enbart hittas för sitt eget företagsnamn är det kanske bättre att kunderna hittar din egen hemsida.

 

Däremot, om man faktiskt satsar på Amazon och satsar på att dyka upp för generiska söktermer, då är köp som görs via sökningar som innehåller ditt företagsnamn och köp som görs via extern trafik fantastiskt bra. Varför? Läs på så skall jag försöka förklara.

 

Vad är extern trafik?

Extern trafik är trafik som kommer från en annan källa. Så, på Amazon så är intern trafik sådan trafik som kommer via sökningar och annonser på Amazon. Medan extern trafik är sådan trafik som kommer till Amazon från t ex sociala medier, email och hemsidor.

 

Varför är extern trafik så bra?

Eftersom Amazon tar en så kallad referral fee på alla köp som görs via deras plattform så är det många e-handlare som hellre driver all extern trafik till deras hemsida. Vilket är väldigt logiskt. Varför skulle man vilja betala Amazon (eller någon annan marknadsplats) kostnader för köp man driver in själv?

 

Det finns tillfällen där det faktiskt skulle vara att föredra. I slutändan handlar det om den totala vinsten och inte vinsten av varje enskilt köp, eller hur? Och genom att driva extern trafik till Amazon så kan man börja dyka upp för mer och mer generiska söktermer på Amazon, och på så vis få in mycket intern trafik och försäljning från Amazon.

 

Med andra ord kan då den totala vinsten bli större, trots en referral fee. Dessutom kan man använda Amazons affiliate program för att få tillbaka en del av den kostnaden som går till referral fees.

 

Hur exakt hjälper extern trafik?

Som sagt så kan extern trafik hjälpa till att göra så ditt företags produkter dyker upp högre i sökresultaten. På samma sätt som det finns olika sätt att jobba med SEO på Google, så är detta ett sätt att jobba med SEO på Amazon.

 

Det finns en rad faktorer som påverkar SEO på Amazon, och några av dessa kan extern trafik hjälpa till med. Framförallt eftersom extern trafik tenderar att komma i form av kunder som redan har en relation till ert varumärke och därav antagligen även agerar annorlunda än kunder som kommer via Amazon och inte känner till er.

 

T ex tenderar extern trafik att öka den genomsnittliga konverteringen, tid på produktsidor, antal reviews och CTR (click-through-rate). Allt detta påverkar rankingen på Amazon positivt.

 

Självklart gör även en tillförsel av trafik, extern som intern, att den totala försäljningen ökar. Vilket är något som är viktigt för Amazon SEO. Amazon vill ju tjäna så mycket pengar som det går och deras algoritmer är byggde för detta. Det betyder att om en produkt säljer väldigt mycket så vill Amazon gärna exponera den mer och mer.

 

Det här är helt klart den största fördelen och extra bra eftersom många större företag inte jobber med extern trafik på det här sättet. MEN, extern trafik är inte bara bra för detta. Det ger även dig och ditt företag kontroll.

 

Få kontroll med extern trafik

Extern trafik kan vara ett utmärkt verktyg för att stiga i sökresultaten på Amazon, men inte bara det, det är också super för att ta kontroll.

 

Amazon har mycket olika regler och system, och ibland vill det sig för enskilda säljare. Därav är det kanon att kunna driva trafiken oberoende av Amazon. Det finns massvis med exempel på när detta är aktuellt, men ett tydligt exempel är när en ny produkt läggs upp på Amazon.

 

Exempel på användning av extern trafik

På Amazon finns det något som heter ”Buy-box” och det är den lilla boxen där det står ”Buy Now”.

 

buy box på amazon produkt

 

När du som kund klickar på den så köper du produkten av den säljaren som ”äger” Buy Boxen. För det är nämligen så att fler säljare kan sälja samma produkt, t ex en MacBook. För en sådan produkt finns det massor av återförsäljare men bara en av dessa äger buy boxen. Man kan som kund, istället för att klicka på ”Buy Now”, klicka sig vidare för att kolla på alla återförsäljare och sen välja en de föredrar.

 

vinn buy boxen på Amazon

 

När en ny produkt registreras på Amazon och ditt företag säljer den så tilldelar inte Amazon (av någon oklar anledning) Buy Boxen till någon. Det spelar ingen roll att ditt företag är den enda säljaren. Istället måste varje kund klicka sig vidare och kolla på samtliga återförsäljare och göra köpet där.

 

Efter några köp brukar Buy Boxen tilldelas säljaren, men…. Problemet är att man inte kan annonsera på Amazon utan att äga Buy Boxen. Så det blir ett moment 22. Du äger inte Buy Boxen fören försäljning har kommit in, men du kan inte driva någon försäljning innan du äger Buy Boxen.

 

Som du säkert kan lista ut är det här ett superbra tillfälle att använda sig utav extern trafik, eftersom du då direkt kan driva trafik, få in de första försäljningarna och sedan starta annonseringen för att driva ännu mer trafik internt på Amazon. Du får ju snällt anpassa dig efter Amazonr regler och system, men med extern trafik kan du tackla problemet på bästa möjliga sätt och återta kontrollen.

 

*Det finns fler sätt att lösa problem som dessa. Men detta är ett vanligt problem, och antagligen är detta det snabbaste sättet att lösa det på.

 

Summering – Extern trafik på Amazon

Extern trafik är viktigt när det kommer till Amazon. Dels kan det hjälpa till med Amazon SEO, som i slutändan är det som avgör om ni lyckas på Amazon eller ej, men det kan också göra så ni får kontroll. Kontroll som man annars helt och hållet lämnar på Amazon. Det finns många gånger då du kan bli utlämnad för Amazons system och då är att äga sin egen trafik ofta det bästa sättet att handskas med problemet.

 

Om du vill komma i kontakt med mig så hittar du min email och LinkedIn nedan.

Välkommen till SellWave!

Här kan du hitta massor information om hur man säljer på marknadsplatsers och framförallt Amazon.

Ifall du behöver hjälp med Amazon är du varmt välkommen att kontakt oss.

Men det finns också massor av info att hämta på SellWave bloggen.

 

Hur du hanterar streckkoder på Amazon

Hur du hanterar streckkoder på Amazon

När du säljer via Amazons logistikprogram Fulfillment by Amazon (FBA) så låter du Amazon hantera lager och frakt av produkterna du säljer på Amazon. För att Amazon skall kunna göra det så krävs det att alla produkter du skickar in till Amazon är märkta med...

Hur man ändrar produktsidor på Amazon

Hur man ändrar produktsidor på Amazon

  Ändra Amazon Produktsidor För att ändra produktsidor på Amazon så finns det det olika vägar du måste gå beroende på vad du vill ändra. Vissa saker är enklare att ändra och du kan gå in direkt på produktsidorna i Seller Central och göra ändringarna. Andra saker...

Lägg upp produkter på Amazon – 5 stegs guide

Lägg upp produkter på Amazon – 5 stegs guide

  Att lägga upp produkter på Amazon är inget svårt. Men, det finns en del viktiga val som behöver göras och vissa av dessa val kan va svåra att få ogjorda efteråt. Det är därför viktigt att ha full koll när man utför arbetet. I det här inlägget kommer jag både...

Hur löser du problem på Amazon?

Hur löser du problem på Amazon?

Många delar måste skötas på Amazon. Produkter skall läggas upp, fraktvillkor skall hanteras, utbetalningar skall göras och felsökningar skall göras. Men hur gör man allt det? Måste du som gör det ha full koll på allt? NEJ! Såklart inte. Det finns ingen i hela världen...

Registrera dig på Hyperwallet (4 enkla steg)

Registrera dig på Hyperwallet (4 enkla steg)

  För dig som skall registrera dig på Amazon så kan det vara en väldigt jobbig process, och del av den processen handlar om att lägga upp ett bankintyg i form av ett bank statement. I detta läget är det många som väljer att använda Hyperwallet eftersom det är ett...

Skriven av:

Anton Kimfors

anton@sellwave.se

Grundare av SellWave, Facebook-gruppen Amazon FBA – Sverige och driver även sin YouTube-kanal där han hjälper och diskuterar med tittare kring Amazon.

SENASTE PÅ BLOGGEN

Läs de senaste inläggen på bloggen eller se alla inlägg här

Hur man ändrar produktsidor på Amazon

Hur man ändrar produktsidor på Amazon

  Ändra Amazon Produktsidor För att ändra produktsidor på Amazon så finns det det olika vägar du måste gå beroende på vad du vill ändra. Vissa saker är enklare att ändra och du kan gå in direkt på produktsidorna i Seller Central och göra ändringarna. Andra saker...

Lägg upp produkter på Amazon – 5 stegs guide

Lägg upp produkter på Amazon – 5 stegs guide

  Att lägga upp produkter på Amazon är inget svårt. Men, det finns en del viktiga val som behöver göras och vissa av dessa val kan va svåra att få ogjorda efteråt. Det är därför viktigt att ha full koll när man utför arbetet. I det här inlägget kommer jag både...

Hur löser du problem på Amazon?

Hur löser du problem på Amazon?

Många delar måste skötas på Amazon. Produkter skall läggas upp, fraktvillkor skall hanteras, utbetalningar skall göras och felsökningar skall göras. Men hur gör man allt det? Måste du som gör det ha full koll på allt? NEJ! Såklart inte. Det finns ingen i hela världen...

Registrera dig på Hyperwallet (4 enkla steg)

Registrera dig på Hyperwallet (4 enkla steg)

  För dig som skall registrera dig på Amazon så kan det vara en väldigt jobbig process, och del av den processen handlar om att lägga upp ett bankintyg i form av ett bank statement. I detta läget är det många som väljer att använda Hyperwallet eftersom det är ett...

Hur registrerar man sig på Amazon (12 enkla steg)

Hur registrerar man sig på Amazon (12 enkla steg)

  Amazons registrering är något av det mest frustrerande en e-handlare kan utsättas för. Ibland går det jätte enkelt, men inte sällan är det mängder av dokument som skickas fram och tillbaka utan något resultat. Jag och SellWave har hjälpt flertalet säljare med...

VARNING! Tänk efter innan du gör val på Amazon

VARNING! Tänk efter innan du gör val på Amazon

Amazon är fantastiskt på många sätt. För dig som säljare gör Amazon att du har möjlighet att nå en ny större marknad som du inte tidigare kunnat nå. Amazon erbjuder även mycket hjälp i form av smidiga logistiklösningar, en avancerad annonsplattform och mycket mer....

Share This