Hur mycket skall man buda på Amazon-annonser?

Written by Anton Kimfors

juni 11, 2020

Annonsbud för Amazon

Amazons-annonsplattform är byggt på en aktion för att avgöra vem det är som får och inte får visa sina annonser. Aktionen går ut på att alla som vill annonsera för olika sökord sätter bud på dessa sökorden och högst budande får vissa sin annons (detta är en förenkling, egentligen finns det fler faktorer som avgör).

 

Budet som sätts är ett bud på hur mycket man är beredd att betala som mest för varje klick. Detta betyder alltså att oavsett hur mycket din annons visas så kommer du enbart betala för de klicken din annons får. 

 

Det finns många sätt att begräna och strukturera sina annonsers budgivning på, för att få så bra resultat som möjligt och antagligen kommer det ganska snart komma ett blogg-inlägg om detta. Men idag så kommer jag helt och hållet fokusera på hur mycket du ska buda på de olika sökorden.

 

Hur de flesta sätter bud på Amazon

Men, innan jag går igenom hur jag tycket man bör tänka kring bud så tänkte jag först gå igenom hur de allra flesta Amazon-säljare budar på sökord och annonser. Varför? Dels för att du lättare skall förstå varför de sätten som jag föresrpåkar är bättre, men också för att du ska förstå hur stor fördel du och ditt företag kommer ha över de allra flesta konkurrenterna om du använder de bättre alternativen.

 

Så, hur gör de allra flesta? Det finns egentligen två sätt som de allra flesta gör, och de är iprincip lika dåliga. 

 

#1 – Sätter upp annonserna med bud och låter de vara

Tror de eller ej, väldigt många företag och säljare sätter upp sina annonser, sätter buden och låter de i princip vara efter det. De specificerar alltså buden när de sätter upp annonserna, vilket är när de antagligen har allra minst data på vad som faktiskt funkar och inte funkar. Jag behöver nog inte gå in mer på detalj varför detta inte är en bra taktik, men fortfarande så gör välldigt många så här.

 

#2 – Sätter bud på känsla och (o)kvalificerade gissningar

Det här är antagligen det vanligaste sättet företag, oavsett storlek, sköter annonsering. De sätter buden lite beroende på någon slags känsla eller vad de tror är kvalificerade gissningar, men som i själva verket är okvalificerade gissningar. Dessa bud kan motiveras på många olika sätt, men alla är i princip lika dåliga. Här är några exempel på okvalificerad budgivning och hur ansvarig sätter buden:

  • Kopierar bud från Google (Amazon är helt annorlunde, bör inte vara lika).
  • Går helt på magkänsla och flyttar några bud här och där med jämna mellanrum.
  • Sätter bud på samtliga sökord efter hur det gått i en kampanj – sökorden och deras bud är unika och bör inte klumpas ihop enbart pga. att de finns i samma kampanj.
  • Använder Amazons förslag på bud (kanske det vanligaste sättet). Problemet är att Amazon inte har något som helst intresse av att du ska gå med vinst och har inte koll på dina marginaler – detta är ett säkert sätt att sätta dåliga bud.

 

Hur sätter man bra bud på annonserna då? 

Först och främst, ett Amazon-konto och olika annonskampanjer kan befinna sig i olika faser, och i vissa av dessa faser så kan man behöva sköta budgivningen lite annorlunde, men låst oss nu bortse från det och fokusera på den fasen som kampanjer och konton 95% av gångerna tillhör.

 

Räkna ut det genomsnittliga klickvärdet

För att kunna sätta ett bra bud så måste du veta vad ett klick är värt, endast då kan du veta vad för bud du ska sätta. Men hur vet du vad ett klick är värt? Det finnns ju oändligt med potentiella sökord! En del här handlar om att sätta upp en bra struktur för annonserna (vilket är ett ämne jag inte går igenom idag), men annan del är helt enkelt bara matte. 

 

Om ett sökord du annonserar för är “cool watch” så kommer du få klick från detta sökordet och förhoppningsvis även försäljning. Med dessa två peramterar, antal klick och sälj, så kan du räkna ut det genomsnittliga klicketvärdet. Du gör det genom att dela den totala försäljningen som kommit in via detta specifika sökord på antalet klick som sökordet genererat. 

 

Sälj / Antal Klick = Det genomsnittliga klickvärdet

 

T ex: Sökordet “cool watch” har givit 109 klick och $403 i försäljning. Varje klick är då i genomsnitt värt $403/109 = $3.70.

 

Sätt det perfekta budet – vad är dina marginaler?

Är det genomsnittliga klickvärdet den siffran som du ska sätta som bud för sökordet? NEJ! Absolut inte. Om du hade satt detta värdet som bud hade du i genomsnitt sålt för lika mycket pengar som du köpt annonser för, och om man tar hänsyn till marginalerna så skulle detta uppenbarligen innebära en förlust affär.

 

Men hur mycket ska man sätta då? Svaret här beror på dina marginaler och vad ditt mål för annonserna är. Som exempel, säg att du har 50% marginal på produkten du vill annonsera. Om du inte vill vara väldigt aggresiv i annonseringen så kommer du har råd att köpa annonser till absolut max 50% av försäljningspriset.  Men, om du vill tjäna några pengar på det så måste du buda mindre än 50%. 

 

Hur mycket mindre? Det är upp till dig – om du budar mycket mindre kommer du ha bättre marginaler men antagligen få mindre trafik eftersom andra företag kommer buda mer än dig på annonserna. Om du budar närmre 50% så kommer du istället ha lägre marginaler men kan potentiellt få in mer trafik och mer försäljning. 

 

Låt oss säga att du bestämmer dig för att 20% är lagom, då är du med andra ord beredd att betala upp till 20% av försäljningsvärdet för annonser. På Amazons plattform så kallas detta %-värde som man betalar för försäljning via annonser för ACOS (average cost of sale). Så låt oss också använda ACOS. Om du ska sikta på att få en 20% ACOS så är detta vad jag väljer att kalla “ACOS-target”. Det faktiska ACOS kan skilja sig från period till period, men vårt “ACOS-target” är satt till 20%.

 

Sätt det perfekta budet – räkna ut budet

Nu har du det genomsnittliga klickvärdet för detta sökordet och du har ett ACOS-target, dessa kan du kombinera för att få fram det perfekt budet. Multiplicera det genomsnittliga klickvärdet med ACOS-target och där har du exakt budet du bör sätta för detta sökordet för att uppnå ditt ACOS-target*. 

 

Klickvärdet * ACOS-target = Bud

 

Som är samma sak som: 

 

(Försäljning / Antal klick) * ACOS-target = Bud

 

Om vi återgår till exemplet där sökordet “cool watch” genererat $403 med 109 klick. Klickvärdet = $3.7. Multiplicera detta med ACOS-target 20% och vi får $0.74 ($3.7 * 0.2 = 0.74). Detta, $0.74, är alltså budet du bör sätta.

 

Att tänka på

Även om detta är det “optimala” budet så finns det två viktiga saker att tänka på. 

 

1) Detta är bara det “optimala” budet för detta specifika sökordet. För andra sökord, oavsett om sökorden är lika varandra eller inte, så kan det optimala budet bli något helt annat. 

 

2) Vad som är det perfekta budet kommer ändras över tid. Det är inget som är satt i sten utan kommer ändras i och med att konverteringen och marginalerna antagligen också kommer ändras. 

 

 

Summering – Bud på Amazon PPC

Först och främst, tack så mycket för att du tog dig tiden att läsa detta. Dela gärna på sociala medier eller med vänner som du tror skulle ha nytta av detta. Själva kalkylen för det ”optimala budet” är som du ser inte så konstigt eller svårt att räkna ut. Men trots detta är det väldigt få som gör på detta sättet när de sätter sina bud, utan budar istället helt utan strukur och går mest på känsla. Detta är bara en av alla aspekter att tänka på när man vill ha framgång med sin Amazon-PPC, så se till att komma tillbaka om du vill ha flera tips och råd i framtiden. Lycka till!

 

Om du vill komma i kontakt med mig så hittar du min email och LinkedIn nedan – och är alltid välkommen att kontakta ”hej@sellwave.se” för att komma i kontakt med SellWave.

Välkommen till SellWave!

Här kan du hitta massor information om hur man säljer på marknadsplatsers och framförallt Amazon.

Ifall du behöver hjälp med Amazon är du varmt välkommen att kontakt oss.

Men det finns också massor av info att hämta på SellWave bloggen.

 

Att skriva produkttexter som konverterar

Att skriva produkttexter som konverterar

Del 2 av 4 – Detta är den andra delen i en flerstegs-guide kring hur du optimerar produktsidor på Amazon. I denna del så kommer jag gå igenom hur du skriver produkttexter som konverterar.   Jag har i föregående avsnitt gått igenom grunderna i att optimera...

Optimera dina produktsidor på Amazon

Optimera dina produktsidor på Amazon

Del 1 av 4 – Detta är den första delen i en flerstegs-guide kring hur du optimerar produktsidor på Amazon. I denna del kommer jag gå igenom vad som bör optimeras på dina produktsidor.   Amazon är en massiv marknadsplats med stora möjligheter, men också många...

Kommunicera med kunder på Amazon

Kommunicera med kunder på Amazon

Det är inte alltid lätt att veta hur och vad man får göra på Amazon. En vanlig grej som säljare gör fel är hur man kommunicerar med kunder på Amazon. Amazon har nämligen ganska strikta regler och döljer många av kommunikationsmöjligheterna. Därför tänkte...

Lansering av produkter på Amazon

Lansering av produkter på Amazon

Del 5 av 5 – Detta är den sista delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna avslutande delen kommer jag att gå igenom hur du bör tänka kring din lansering av produkter på Amazon.    När du beslutar dig för att...

Förbered för framgång på Amazon

Förbered för framgång på Amazon

Del 4 av 5 – Detta är den fjärde delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna del går vi igenom hur du bygger ett team och vilka verktyg du kan tänkas behöva. Detta avsnittet innehåller ytterst viktigt information för dig...

Skriven av:

Anton Kimfors

anton@sellwave.se

Grundare av SellWave, Facebook-gruppen Amazon FBA – Sverige och driver även sin YouTube-kanal där han hjälper och diskuterar med tittare kring Amazon.

Senaste på bloggen

Läs de senaste inläggen på bloggen eller se alla inlägg här

Optimera dina produktsidor på Amazon

Optimera dina produktsidor på Amazon

Del 1 av 4 – Detta är den första delen i en flerstegs-guide kring hur du optimerar produktsidor på Amazon. I denna del kommer jag gå igenom vad som bör optimeras på dina produktsidor.   Amazon är en massiv marknadsplats med stora möjligheter, men också många...

läs mer
Kommunicera med kunder på Amazon

Kommunicera med kunder på Amazon

Det är inte alltid lätt att veta hur och vad man får göra på Amazon. En vanlig grej som säljare gör fel är hur man kommunicerar med kunder på Amazon. Amazon har nämligen ganska strikta regler och döljer många av kommunikationsmöjligheterna. Därför tänkte...

läs mer
Lansering av produkter på Amazon

Lansering av produkter på Amazon

Del 5 av 5 – Detta är den sista delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna avslutande delen kommer jag att gå igenom hur du bör tänka kring din lansering av produkter på Amazon.    När du beslutar dig för att...

läs mer
Förbered för framgång på Amazon

Förbered för framgång på Amazon

Del 4 av 5 – Detta är den fjärde delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna del går vi igenom hur du bygger ett team och vilka verktyg du kan tänkas behöva. Detta avsnittet innehåller ytterst viktigt information för dig...

läs mer
En strategi anpassad för ditt företag

En strategi anpassad för ditt företag

Del 3 av 5 – Detta är den tredje delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna del så kommer jag gå igenom hur du bygger en strategi som är anpassad för din verksamhet.    På bloggen kan du läsa allt om grunderna och...

läs mer
Förbättra marginalerna på Amazon

Förbättra marginalerna på Amazon

Del 2 av 5 – Detta är den andra delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon plattformen. Är du i behov av att förbättra marginalerna på Amazon? I denna delen kommer jag att gå igenom hur du förbättrar marginalerna på Amazon och...

läs mer
Share This