Lägg Upp Produkt På Amazon

Written by Anton Kimfors

december 2, 2019

Lägg upp produkter på amazon

Amazon säljer enorma mängder produkter och etablera sig på deras plattform kan ge enormt resultat! För att få någon slags uppfattning om Amazons storlek så sålde de under “Prime Day” (Amazons egna kampanjdag, likt Black Friday) 175miljoner produkter! Detta är alltså på en enda dag!

De är etablerade inom många olika kategorier och du kan köpa de mesta på deras hemsida. Allt från Jacuzzis till hjärtformade plastbestick i miniformat.

Nedan följer en guide för vad du behöver och hur du lägger upp produkter på Amazon, men innan du gör detta måste du registrera dig på deras plattform. Detta kan vara väldigt knöligt och många har problem med det, därför har vi skrivit en guide på just hur du registrerar dig på Amazon.

 

För att registrera produkter på Amazon behöver man alltså vara registrerad, men man behöver också ange viss information om produkten. Som om det inte vore nog så finns det många val som man kan göra, och beroende på vad för produkt ni säljer så kan olika val vara att föredra.

Sedan finns det en stor optimeringsdel av det hela. Amazon är otroligt stort och för att någon skall kunna hitta era produkter så krävs det att ni synliggör er. Dels vi annonser och dels vi att ni dyker upp i sökresultat. SEO på Amazon helt enkelt.

 

Registrera produkterna på Amazon

  1. Identifiering
  2. Kategorier
  3. Variationer
  4. Produktsida
  5. Övrig Info
  6. Skyddade produktkategorier

 

 

1 – Identifiering

För att kunna lägga in en produkt i Amazons databas så krävs en produktidentifiering. Detta i form av en UPC, EAN eller GTIN.

När man väl angivit detta ges varje produkt en ASIN (Amazon Standard Identification Number) som även den är en unik identifiering.

 

 

2 – Kategori

Varje produkt behöver en kategori. Med tanke på hur stor marknadsplats Amazon är, så är det ofta många produkter som inte har en självklar kategori. Då gäller det helt enkelt att välja den kategori som passar produkten bäst av de som finns att välja.

När man registrerar en ny produkt på Amazon är kategori det första man väljer.

 

 

3 – Produktvariationer

Produkter har ofta variationer. T ex färg, storlek, form osv. På Amazon kan även antal fungera som variation. T ex, ett paket med ett par svarta strumpor eller ett paket med två par svarta strumpor.

Produktvariationer är ett mer komplicerat ämne än det kanske verkar vara. Problemet på Amazon är att när du väl registrerat en produkt så kan det vara svårt att ändra efteråt. I alla fall utan konsekvenser. Så man vill verkligen göra rätt från början.

 

I vissa fall är det självklart att en produkt har variationer. T ex, om du säljer en vattenflaska i fler modeller. Alla är exakt likadana men med olika färger. I andra fall är det mindre självklart. T ex om du säljer vattenflaskor i olika storlekar och färg. Eller till och med form.

Fördelen med att sälja produktvariationer är att alla produkter som ses som produktvariationer kopplas till samma produktsida. Det får därmed även samma betyg och recensioner (reviews). Och istället för att se till att två (eller flera) produktsidor hoppar upp högt i sökresultatet så kan man fokusera på en.

Nackdelen är att man inte kan ta upp flera platser i sökresultatet. Om dessa vattenflaskor var fantastiska och alla färger sålde superbra och hade optimerade produktsidor, då skulle dessa i teorin kunna ta upp flera av platserna på första sidan i sökresultatet. Detta är såklart svårt att uppnå med en produkt som vattenflaskor, men ju mer nischade produkter man säljer, desto större tankeställare blir detta.

 

Det är också viktigt att inte tappa kundfokus här. Förväntar sig kunden att se dessa produkter på samma produktsida eller inte?

 

 

4 – Produktsidan

Produktsidan består egentligen av 4 delar.

  1. Titel
  2. ”Bullet points”
  3. Produktbeskrivning
  4. Bilder

 

Amazon produkt sida med delar

 

Sedan tidigare finns det ett inlägg på bloggen hur man bör tänka kring produktbilder. När det kommer till titel, bullet points och produktbeskrivning finns det mycket att tänka på och mycket som kan optimeras.

Dels så kan man optimera för olika sökord. Sökord är de ord eller fraser potentiella kunder söker efter när de letar efter en produkt. Sökordsoptimering handlar i stort om att få in de sökorden man vill dyka upp för på produktsidan. Hur vet man vilka sökord det är? Vissa är ganska självklara, andra är svåra att få fram info om. Därför finns det ett inlägg om bloggen kring detta, hur man gör en sökordsanalys helt enkelt.

 

Utöver sökord så kan och bör man optimera för konvertering. Vilka fördelar har produkten, varför vill kunder köpa just er produkt? Använd er kunskap om detta och vanlig säljteknik för att optimera för konvertering.

Optimering av produktsidor är egentligen ett stort ämne och det kommer komma ännu ett inlägg med fokus på det, så håll utkik!

En annan del värd att ta upp är att de företag/varumärken som genomgått en varumärkesregistrering på Amazon har möjlighet att använda mycket mer verktyg för att bygga sin produktsida. Amazon beskriver det kort såhär:

 

Enhanced Brand Content (EBC)

EBC enables brands to describe their product features in new ways by including a unique brand story, enhanced images, and text placements which may result in higher conversion rates, increased traffic, and increased sales when used effectively.”

 

Om ni verkligen vill satsa på Amazon så är optimeringen väldigt viktig! Så lägg ner mycket tid på detta och lär er vad som funkar, eller ta hjälp av ett proffs! Om ni har många produkter och inte tid eller pengar att sats på alla produkter samtidigt, börja med en eller ett par och återinvestera vinsten från det.

 

 

5 – Övrig info

Utöver all den info nu vi har gått igenom finns det en del info som måste gå in och en del annan info som är valbart.

En sån sak är pris. Inte så mycket mer att säga där. Men ha Amazons kostnader i åtanke när ni bestämmer ert pris. Det är inte självklart att ni behöver hålla samma pris på Amazon som i er egna webbshop, kan både vara lägre och högre.

 

Annan info är tillverkare, storlek, färg, material, vikt, dimensioner och mycket mycket mer. Informationen som går att fylla i på Amazon beror på kategori. Både den information som krävs och övrig information.

 

 

6 – Skyddade Produktkategorier

En sista sak som är bra att känna till. Det finns vissa produktkategorier du måste ansöka om att få sälja. Dessa är alltså skyddade av Amazon och detta av säkerhetsskäl. Det finns även produkter utanför dessa kategorier som är skyddade eller inte tillåtna att sälja hos Amazon.

Du hittar Amazons skyddade kategorier här och de specifika produkterna här.

 

Jag hoppas att detta var till hjälp. Dels för att förstå vilken data som krävs för att lägga upp produkter på Amazon och dels för att ge en kort introduktion till hur man optimerar produktsidor.

Tack för att du tog dig tiden att läsa och lycka till!  

Välkommen till SellWave!

Här kan du hitta massor information om hur man säljer på marknadsplatsers och framförallt Amazon.

Ifall du behöver hjälp med Amazon är du varmt välkommen att kontakt oss.

Men det finns också massor av info att hämta på SellWave bloggen.

 

Att skriva produkttexter som konverterar

Att skriva produkttexter som konverterar

Del 2 av 4 – Detta är den andra delen i en flerstegs-guide kring hur du optimerar produktsidor på Amazon. I denna del så kommer jag gå igenom hur du skriver produkttexter som konverterar.   Jag har i föregående avsnitt gått igenom grunderna i att optimera...

Optimera dina produktsidor på Amazon

Optimera dina produktsidor på Amazon

Del 1 av 4 – Detta är den första delen i en flerstegs-guide kring hur du optimerar produktsidor på Amazon. I denna del kommer jag gå igenom vad som bör optimeras på dina produktsidor.   Amazon är en massiv marknadsplats med stora möjligheter, men också många...

Kommunicera med kunder på Amazon

Kommunicera med kunder på Amazon

Det är inte alltid lätt att veta hur och vad man får göra på Amazon. En vanlig grej som säljare gör fel är hur man kommunicerar med kunder på Amazon. Amazon har nämligen ganska strikta regler och döljer många av kommunikationsmöjligheterna. Därför tänkte...

Lansering av produkter på Amazon

Lansering av produkter på Amazon

Del 5 av 5 – Detta är den sista delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna avslutande delen kommer jag att gå igenom hur du bör tänka kring din lansering av produkter på Amazon.    När du beslutar dig för att...

Förbered för framgång på Amazon

Förbered för framgång på Amazon

Del 4 av 5 – Detta är den fjärde delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna del går vi igenom hur du bygger ett team och vilka verktyg du kan tänkas behöva. Detta avsnittet innehåller ytterst viktigt information för dig...

Skriven av:

Anton Kimfors

anton@sellwave.se

Grundare av SellWave, Facebook-gruppen Amazon FBA – Sverige och driver även sin YouTube-kanal där han hjälper och diskuterar med tittare kring Amazon.

Senaste på bloggen

Läs de senaste inläggen på bloggen eller se alla inlägg här

Optimera dina produktsidor på Amazon

Optimera dina produktsidor på Amazon

Del 1 av 4 – Detta är den första delen i en flerstegs-guide kring hur du optimerar produktsidor på Amazon. I denna del kommer jag gå igenom vad som bör optimeras på dina produktsidor.   Amazon är en massiv marknadsplats med stora möjligheter, men också många...

läs mer
Kommunicera med kunder på Amazon

Kommunicera med kunder på Amazon

Det är inte alltid lätt att veta hur och vad man får göra på Amazon. En vanlig grej som säljare gör fel är hur man kommunicerar med kunder på Amazon. Amazon har nämligen ganska strikta regler och döljer många av kommunikationsmöjligheterna. Därför tänkte...

läs mer
Lansering av produkter på Amazon

Lansering av produkter på Amazon

Del 5 av 5 – Detta är den sista delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna avslutande delen kommer jag att gå igenom hur du bör tänka kring din lansering av produkter på Amazon.    När du beslutar dig för att...

läs mer
Förbered för framgång på Amazon

Förbered för framgång på Amazon

Del 4 av 5 – Detta är den fjärde delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna del går vi igenom hur du bygger ett team och vilka verktyg du kan tänkas behöva. Detta avsnittet innehåller ytterst viktigt information för dig...

läs mer
En strategi anpassad för ditt företag

En strategi anpassad för ditt företag

Del 3 av 5 – Detta är den tredje delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna del så kommer jag gå igenom hur du bygger en strategi som är anpassad för din verksamhet.    På bloggen kan du läsa allt om grunderna och...

läs mer
Förbättra marginalerna på Amazon

Förbättra marginalerna på Amazon

Del 2 av 5 – Detta är den andra delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon plattformen. Är du i behov av att förbättra marginalerna på Amazon? I denna delen kommer jag att gå igenom hur du förbättrar marginalerna på Amazon och...

läs mer