Hur lyckas man på Amazon?

Written by Anton Kimfors

oktober 10, 2020

Nå framgång på Amazon - sälj mycket!

 

Det jag kommer gå igenom nu är antagligen det absolut viktigaste när det kommer till Amazon. Något som alla som säljer på Amazons plattform bör känna till, men tyvärr inte gör. Så, se till att läsa igenom detta noga och om du är en del av ett team, se till att alla känner till detta.

Låt mig starta genom att utgå från dig och ditt företag. Som säljare på Amazon kan du nå två kundgrupper:

  1. Redan befintliga kunder som känner till ditt varumärke och produkter.
  2. Potentiella nya kunder som ännu inte aktivt söker efter ditt företag eller produkter.

Båda dessa grupper är enormt viktiga och man bör inte bortse från någon av dom. Men vad skiljer då de framgångsrika säljarnas approach mot de mindre framgångsrika?

 

 

Stora och små kundgrupper på Amazon

 

 

Befintliga kunder

Den första gruppen känner redan till dig och har kanske redan köpt dina produkter tidigare. Detta är kunder som tänker på dig när de är behov av den sortens produkter du säljer. De söker aktivt efter ditt specifika varumärke och konverterar bra. Dessa kunder är väldigt viktiga för dig. Men de hade med största sannolikhet köpt av dig trots att det inte gick att hitta dina produkter på Amazon. Fördelen med Amazon är att detta kan ge dessa kunder ytterligare en plattform att hitta dig på, bättre fraktvillkor (oftast i alla fall) och bättre geografisk tillgänglighet.

De befintliga kunderna är oftast de som köper de första produkterna, lämnar de första reviewsen och helt enkelt ger dig en bra start i försäljningen.

 

 

Nya kunder

Den andra och den större gruppen är nya kunder. Kunder som potentiellt skulle kunna köpa din produkt men som inte känner till dig och inte aktivt söker efter dig. Istället för ”Fjällräven ryggsäck” söker de bara efter ”ryggsäck”. De söker efter ”t-shirt” istället för ”Hillfiger t-shirt”. Detta är den stora kundgruppen och den du måste sälja till för att nå den verkligt stora potentialen som Amazon erbjuder. Amazons stora styrka är ju att de drar till sig en väldigt stor och bred kundgrupp. Så hur når du ut till dom?

  1. Använd annonsering och optimera den för att visa rätt produkt för rätt kunder vid rätt tillfälle och till en låg kostnad.
  2. Var den produkten som syns när kunder gör bredare sökningar (t ex ”ryggsäck”). För att lyckas göra det behövs vad som kallas för Amazon SEO.

Både Amazon SEO och annonsering är viktiga delar för att nå framgång på Amazon. Alla företag, små som stora, kan vinna fördelar av att optimera för detta. Det är framförallt så här du når den breda massan på Amazon. Men vad mer konkret innebär annonsoptimering och Amazon SEO?

 

 

Annonsoptimering

Annonser på Amazon är enormt viktiga och kan ofta var väldigt kostnadseffektiva. Kunder söker på Amazon för att köpa produkter (till skillnad från t ex Google) och därav är ofta konverteringen hög. Det finns helt enkelt stora vinster i att använda annonseringen för att öka försäljningen. Tyvärr har många andra företag också insett detta och därav är konkurrensen hård. Så, om ni jobbar med annonsering, se till att verkligen läsa på kring hur ni skall strukturera och optimera annonserna. Eller ta hjälp av någon som verkligen kan Amazon-annonsering .

Fördelen med annonser är att du har all kontroll. Du kan sätta en stor budget och nå ut till mängder och mängder med människor. Med hjälp av olika sökord och segmenteringar kan du nå specifika grupper och kunder, och du kan lista ut vad kunder som köper dina produkter söker efter. Allt är upp till dig.

Den stora nackdelen är såklart att det kostar pengar och kan äta upp marginalerna, vilket inte är fallet med Amazon SEO. Annonsering hjälper dock till med SEOn och det gör såklart annonserna ännu mer värdefulla.

 

 

Amazon SEO

Att lyckas var den som dyker upp högst upp i sökresultatet är en guldgruva. Om din produkt är bland topp 3 av produkterna som dyker upp i en sökning kan det innebära 10x mer försäljning än för produkterna som dyker upp på plats 10-12. Men på Amazon finns det inte bara 10-12 sökresultat. Det finns tusentals resultat för varje sökning en kund gör. Och tro mig, du vill inte att dina produkter dyker upp på plats 1 000. Du vill inte ens att de dyker upp på plats 100, 50 eller 20. Lösningen på detta är alltså Amazon SEO. Det är arbetet som kommer ta dina produkter till toppen av sökresultatet.

 

SEO på Amazon exempel - stort sökresultat

 

 

SEO är vägen till framgång på Amazon

Att jobba med annonsering och andra delar av försäljningen är naturligtvis viktigt. Men att dina produkter är de som syns högst upp i Amazon organiskt (utan betald marknadsföring) är det som verkligen kommer ge framgång. Amazon har så stora mängder trafik och över 4000 produkter säljs varje minut. Men inga av dina produkter kommer säljas om kunderna inte hittar dom. Annonser är en väg att gå, och man bör även använda det, men det tar på marginalerna. Organisk trafik innebär gratis trafik. Trafik som inte tar på marginalerna utan genererar vinst.

SEO är därför grunden i hela Amazon strategin. Självklart, produkten och brand är alltid viktigast, men när det kommer till strategi och arbete på Amazon så är det SEO som står i centrum.

 

 

Hur funkar Amazon SEO?

SEO står för Search Engine Optimization (sökmotoroptimering) och går helt enkelt till så att man anpassar data efter de parametrar som Amazons sökmotors algoritmer kollar efter. Det finns väldigt många parametrar, men de tre huvudsakliga parametrarna du bör fokusera på är:

  1. Relevans
  2. Konvertering
  3. Den totala försäljningen av produkten

Jag kommer inte gå in på djupet kring SEO på Amazon här, det får bli ett framtida inlägg. Men jag vill snabbt förklara grunderna till ovanstående parametrar.

 

Relevans är viktigt eftersom det visar för Amazon att produkten är relevant för sökningen. Om en kund söker efter ”cykel” bör ju inte en iPhone visas. Oavsett hur bra en iPhone konverterar. Produkten som visas måste alltså matcha kundens sökning. Relevans handlar framförallt om att använda de sökorden som kunden söker efter i titel och produktbeskrivning. På det sättet ser Amazon sökorden och kopplar produkten med de sökorden.

 

Konvertering handlar om hur stor del av kunderna som ser produkten och som sedan köper den. Konvertering är enormt viktigt på Amazon och det finns många sätt att förbättra den. T ex genom att jobba med produkttexterna, produktbilder, reviews, fraktvillkor och pris. Detta är att sätta kundens behov och upplevelse först. Även annonser påverkar detta. Om du via annonser visar produkten för kunder som inte är intresserade så kommer konverteringen sjunka. Medan den höjs om du visar den för kunder som är ute efter den typen av produkt du erbjuder. Konverteringen påverkar såklart inte bara SEO, det är ju även viktigt för att det påverkar den faktiska försäljningen.

 

Den totala försäljningen påverkar även den SEO. Amazon vill visa upp produkter som de vet att kunderna köper. Om Amazons algoritmer ser att kunder köper en produkt så är chansen stor att även framtida kunder vill köpa produkten. Eftersom den totala försäljningen har så stor betydelse så är det inte ovanligt att företag annonserar så aggressivt att de förlorar pengar på annonserna. De förlorar på annonserna, men den totala försäljningen leder till bättre SEO som i sin tur leder till större vinster.

 

 

Övriga parametrar för SEO på Amazon

Algoritmerna mäter som sagt betydligt fler parametrar, men de ovanstående tre är de du bör fokusera på. Om du fokuserar på de andra parametrarna är det lätt att tappa helhetsbilden. I slutänden är det detta som spelar roll för om du och ditt företag lyckas på Amazon eller inte.

Om ditt företag vill ha hjälp med SEO så är ni välkomna att kontakta oss på SellWave. Vi hjälper er att skriva SEO optimerade produkttexter på alla språk där Amazon finns etablerade idag.

 

 

Summering över hur du lyckas på Amazon

För att summera så når du framgång med försäljningen på Amazon genom att:

  1. Inse att den stora vinsten finns bland gruppen av nya potentiella kunder.
  2. Jobba med att öka exponeringen för dina produkter.
  3. Sätta Amazon SEO som fokus i ditt företags Amazon-strategi.

Jag vill även lägga till att Amazon SEO inte är så mekaniskt och tråkigt som det låter. En majoritet av arbetet handlar om att sätta kunden i fokus. Bra och beskrivande produkttexter, bilder som tydligt visar produkten och dess fördelar, samt villkor och pris. Dessa är alla delar som påverkar relevansen, konverteringen och den totala försäljningen. Men det är även det som påverkar SEO mest. Se till att ta med dig detta i arbetet kring Amazon. Tänk på konverteringen, relevansen och försäljning i varje val du gör. Oavsett om det handlar om produktbilder, frakt, texter, kategori, osv.

 

Jag hoppas verkligen att denna texten hjälpte dig att förstå grunderna i hur man lyckas på Amazon. Om du jobbar i ett team så rekommenderar jag starkt att du får med teamet på samma bana. Stort lycka till!

Välkommen till SellWave!

Här kan du hitta massor information om hur man säljer på marknadsplatsers och framförallt Amazon.

Ifall du behöver hjälp med Amazon är du varmt välkommen att kontakt oss.

Men det finns också massor av info att hämta på SellWave bloggen.

 

Att skriva produkttexter som konverterar

Att skriva produkttexter som konverterar

Del 2 av 4 – Detta är den andra delen i en flerstegs-guide kring hur du optimerar produktsidor på Amazon. I denna del så kommer jag gå igenom hur du skriver produkttexter som konverterar.   Jag har i föregående avsnitt gått igenom grunderna i att optimera...

Optimera dina produktsidor på Amazon

Optimera dina produktsidor på Amazon

Del 1 av 4 – Detta är den första delen i en flerstegs-guide kring hur du optimerar produktsidor på Amazon. I denna del kommer jag gå igenom vad som bör optimeras på dina produktsidor.   Amazon är en massiv marknadsplats med stora möjligheter, men också många...

Kommunicera med kunder på Amazon

Kommunicera med kunder på Amazon

Det är inte alltid lätt att veta hur och vad man får göra på Amazon. En vanlig grej som säljare gör fel är hur man kommunicerar med kunder på Amazon. Amazon har nämligen ganska strikta regler och döljer många av kommunikationsmöjligheterna. Därför tänkte...

Lansering av produkter på Amazon

Lansering av produkter på Amazon

Del 5 av 5 – Detta är den sista delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna avslutande delen kommer jag att gå igenom hur du bör tänka kring din lansering av produkter på Amazon.    När du beslutar dig för att...

Förbered för framgång på Amazon

Förbered för framgång på Amazon

Del 4 av 5 – Detta är den fjärde delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna del går vi igenom hur du bygger ett team och vilka verktyg du kan tänkas behöva. Detta avsnittet innehåller ytterst viktigt information för dig...

Skriven av:

Anton Kimfors

anton@sellwave.se

Grundare av SellWave, Facebook-gruppen Amazon FBA – Sverige och driver även sin YouTube-kanal där han hjälper och diskuterar med tittare kring Amazon.

Senaste på bloggen

Läs de senaste inläggen på bloggen eller se alla inlägg här

Optimera dina produktsidor på Amazon

Optimera dina produktsidor på Amazon

Del 1 av 4 – Detta är den första delen i en flerstegs-guide kring hur du optimerar produktsidor på Amazon. I denna del kommer jag gå igenom vad som bör optimeras på dina produktsidor.   Amazon är en massiv marknadsplats med stora möjligheter, men också många...

läs mer
Kommunicera med kunder på Amazon

Kommunicera med kunder på Amazon

Det är inte alltid lätt att veta hur och vad man får göra på Amazon. En vanlig grej som säljare gör fel är hur man kommunicerar med kunder på Amazon. Amazon har nämligen ganska strikta regler och döljer många av kommunikationsmöjligheterna. Därför tänkte...

läs mer
Lansering av produkter på Amazon

Lansering av produkter på Amazon

Del 5 av 5 – Detta är den sista delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna avslutande delen kommer jag att gå igenom hur du bör tänka kring din lansering av produkter på Amazon.    När du beslutar dig för att...

läs mer
Förbered för framgång på Amazon

Förbered för framgång på Amazon

Del 4 av 5 – Detta är den fjärde delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna del går vi igenom hur du bygger ett team och vilka verktyg du kan tänkas behöva. Detta avsnittet innehåller ytterst viktigt information för dig...

läs mer
En strategi anpassad för ditt företag

En strategi anpassad för ditt företag

Del 3 av 5 – Detta är den tredje delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna del så kommer jag gå igenom hur du bygger en strategi som är anpassad för din verksamhet.    På bloggen kan du läsa allt om grunderna och...

läs mer
Förbättra marginalerna på Amazon

Förbättra marginalerna på Amazon

Del 2 av 5 – Detta är den andra delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon plattformen. Är du i behov av att förbättra marginalerna på Amazon? I denna delen kommer jag att gå igenom hur du förbättrar marginalerna på Amazon och...

läs mer