Sökordsanalys – Del 1

Written by Anton Kimfors

augusti 20, 2019

Hur man hittar sökord till Amazon

” Vi behöver optimera våra produktsidor efter sökord. Men hur vet vi vilka sökord vi ska optimera för? “

Den här eller liknande frågor är det många som har, så därför kommer här svaret.

 

 

Guiden till att hitta sökord på Amazon

I det här inlägget kommer jag guida dig i hur du hittar sökord som du sen kan använda för att optimera produktsidor och använda i annonser på Amazon. Jag har försökt vara så pedagogisk som det bara går och delat upp hela processen i följande steg:

 

 • Steg 0– Vad Är Sökord och Varför Bry Sig?
 • Steg 1– Förberedelser
 • Steg 2– Know Your Niche
 • Steg 3– Använd Amazon
 • Steg 4– Använd Dina Konkurrenter
 • Steg 5– Google Ads och Google Trends
 • Steg 6– Tredjepartstjänster (Helium 10, Jungle Scout, Viral Launch etc)
 • Steg 7– Annonsering på Amazon
 • Steg 8– Slut – vad ska man göra med alla sökord?

 

 

Så då kör vi.

 

MEN, innan vi börjar. Om du, när du läst klart den här guiden, tycker att den var bra så skulle jag uppskatta något enormt om du ville sprida den här genom att antingen dela på sociala medier eller genom att tipsa en vän som du tror skulle ha användning av guiden. Tack på förhand!

 

Nu kör vi!

 

 

Steg 0 – Vad Är Sökord och Varför Bry Sig?

Så innan vi börjar med jakten på sökord så är det bra att veta vad ett sökord (keyword) är för något.  Om du redan vet detta -> Hoppa till “Steg 1 – Förberedelser”.

 

Så vad är ett sökord?

 

Hur man tjänar mer genom att dyka upp högre

 

Sökorder är det ordet eller den frasen som den potentiella kunden söker på inne på Amazon. T ex, om en kund söker efter en ny yogamatta så är chansen stor att denna person skriver “Yogamatta” inne på Amazon. Då är “Yogamatta” sökordet/frasen. Men kanske söker kunden inte bara efter en vanlig yogamatta utan efter extra tjock yogamatta. Då kanske kunden skriver in “yogamatta 3cm tjock” i sökfältet. Då är detta sökordet/frasen. Så varför behöver vi bry oss om detta?

 

Jo, det är nämligen så att Amazon visar ett resultat efter varje sökning. Resultat består utav tusentals produkter som dyker upp i en ordningen. Plats 1 ända till plats “sist”. Denna ordning bestäms av Amazons algoritmer. Eftersom chansen att kunder köper våran produkt blir extremt mycket större om vi dyker upp högt upp i sökresultatet (alltså plats 1 eller närliggande) så är detta något vi så ofta som möjligt vill gör. Men hur gör vi det?

 

Vi optimerar våran produktsida och våra annonser efter de sökord som kunden söker på. Men innan vi optimerar måste vi ta reda på vilka sökord kunden söker på, eller hur? Och det är det vi ska gå igenom i det här inlägget.

(Hur vi optimerar kommer i senare blogg-inlägg)

 

 

Steg 1 – Förberedelser

Det krävs inga stora förberedelser. Men det krävs en sak. Någon form spreadsheet eller skrivprogram där du enkelt kan klistra in de sökord som vi hittar. Jag föredrar ett spreadsheet  eftersom det är lätt att kategorisera vart sökorden kommer ifrån, data som följer med sökorden osv. Inget avancerat behövs. Det enda vi ska göra är ju att skriva upp sökord. Men, om man skall göra detta i störra skala för många produkter bör man ha något mer organiserat.

 

Jag brukar dela upp mitt spreadsheet i olika kolumner beroende på från vilken källa jag har hittat sökorden (du kommer förstå när du går igenom följande steg). Hos vissa av de här källorna kommer vi även kunna få ut data på antal sökningar, för dessa har jag även skrivit en kolumn bredvid med titeln “Antal Sök”. Här är en otroligt simpel design på ett sådant spreadsheat med lite exempel på sökord.

 

Spreadsheet för sökord amazon

 

Efter vardera av följande steg så analyserar man de sökorden som man hittat och klistrar in i spreadsheetet. En liten notis här är att många av de tredjepartsprogram som finns för att hitta sökord har inbyggda listor som man kan fylla med sina sökord, dessa kan vara väldigt smidiga att använda om man framförallt använder ett verktyg.

 

 

Steg 2 – Know Your Niche

Det finns mängder med verktyg och taktiker för att hitta sökord där ute. Men det viktigaste och bästa sättet att starta på är genom att kunna nichen och använda de sökorden du själv känner till. Många gånger kommer dessutom verktygen vi ska gå igenom sen kunna bekräfta att dessa sökord är bra. Det här kan man göra genom att t ex tänka efter vad ens produkt handlar om och vilken målgruppen är. Men man kan också hitta bra sökord redan tidigare i processen, t ex under hela processen med produktutveckling.

 

Pratar ni med kunden? 

Som exempel säger vi att ni säljer yoga-mattor. Om ni då pratar med aktiva utövare och de alla förklarar att de vill ha en tjockare yoga matta, då är det ett sökord (tillsammans med dess synonymer) som ni bör fokusera på. Oavsett vad verktygen sen spottar ut för data. Verktygen funkar nämligen så att de kollar på den datan som finns på Amazon och andra plattformar idag. Inte på vad kunderna säger. Det kan såklart också vara väldigt användbart, men genom att göra på det här sättet kan ni ge kunderna det de vill ha och på vägen får ni även ut de bästa sökorden.

 

Verktyg har svårt att förstå sig på målgrupp, det är något du måste göra själv. Det gäller även när ni skall hämta ut datan från verktygen, filtrera bort det som inte tilltalar er målgrupp osv.

 

TIPS – Antingen kan man fråga kunden eller så kan man göra som “#3 – Använd Amazon” för att få ut vad kunderna faktiskt söker på. Eller på båda sätten såklart…

 

 

Steg 3 – Använd Amazon

Kunderna som kommer till Amazon, hur vet du vad de vill ha? Hur vet du vad de faktiskt söker på? Amazon kan faktiskt berätta det för oss, helt GRATIS. När man går in på Amazon och börjar göra en sökning så ger Amazon förslag på vad du kan söka på. Det här baseras på vad andra kunder har sökt på. Så enkelt är det att få ut vad kunder söker på.

 

 

Vi får tyvärr inte några siffror på hur många sökningar som görs, men det är ändå ett väldigt enkelt och kraftfullt verktyg! Exempel: Genom att skriva in “Yoga mat” så poppar nya förslag upp på vad vi kan söka på. Detta är alltså vad andra har sökt på.  Förslagen är inte så många och ganska generella. Men, vi kan gå längre in i sökords-djungeln genom at fortsätta skriva. Här under skrev jag till ett “t” och då får förslag på längre sökfraser som alla börjar på “yoga mat t”.

 

Hitta de bästa sökorden på Amazon

 

På så sätt kan vi använda Amazon för att få ut data på vad kunderna söker efter. Det bästa är att den här datan hämtas direkt från Amazon och inte från någon tredjepart som vi då måste lite på. Men, det finns fler sätt att använda Amazon, t ex genom att utnyttja alla våra konkurrenters hårda arbeten och “sno” sökord direkt från dom. Hur gör man det?

 

 

Steg 4 – Använd Dina Konkurrenter

Genom att söka efter dina konkurrenters liknande produkter och klicka in dig på deras produktsidor så kan du hitta vilka sökord dina konkurrenter använder. Antagligen har många av konkurrenterna lagt mycket tid på att optimera sina produktsidor och har hunnit samla en mängd med data. När du letar efter konkurrenters sökord så är det såklart viktigt att välja ut de konkurrenter vars produktsidor är optimerade och har sålt under ett tag. Det är lätt att se vilka dessa produkter är. Några enkla tecken på detta (som inte har med sökorden i sig) är ranking, reviews, produktfoton.

 

I alla fall. Sök på produkten du vill sälja eller på konkurrenter du redan känner till. Klicka sen in dig på något av resultaten. Du kan lätt hitta sökord i t ex titeln, punktlistan (bullet points) eller/och i produktbeskrivningen som finns längre ner på samma sida. Här är ett exempel efter en sökning på “Yoga Mat”. Jag har markerat potentiella sökord i titeln och jag markerade även hela punktlistan.

 

 

Vi kan se att nästan hela titeln består av potentiella sökord.  Punklistan består av betydligt mer vanlig text men det finns sökord även här. T ex “premium”, “slip resistant”, “comfortably”, “high density” osv.  Det här är sökord och sökfraser som är lätta och hitta och fria att använda sig utav!

 

Tacka dina konkurrenter! Men glöm inte att följa “#2 Know Your Niche” och sortera bort sökord som inte tilltalar din målgrupp eller passar din produkt! Så nu när vi hittat några sökord, hur vet vi vilka vi bör använda och finns det fler sätt att hitta sökord??

 

 

Steg 5 – Google Ads och Google Trends

Google har extrema mängder data. Så varför inte använda det till vår fördel? Det finns många potentiella sätt att använda Google, men här kommer jag gå igenom de två jag tycker är bäst. Google Ads (sökordsplaneraren) och Google Trends.

 

Google Ads (Sökordsplaneraren)

Googles Ads plattform låter dig som företag annonsera på Google. Google samlar därför in mängder av data från sökningar som görs och kan ge dig data om vad folk söker på och i vilka mängder. Potentiella kunder söker antagligen lite annorlunda på Google och Amazon, men datan vi kan få ut är ändå mycket användbar och framförallt för att få ut enskilda sökord. Vi kan också använda Google för att se hur många sökningar som görs på olika sökord i jämförelse med andra. Du behöver inte betala något för att få ut datan och det är helt gratis att göra ett konto på Google Ads (vilket behövs).

 

När du loggat in på Google Ads så hittar du verktyget “Sökordsplaneraren” genom att trycka på “Verktyg och Inställningar” i högra hörnet och sen på “Sökordsplaneraren”.  Väl där, tryck på “Upptäck nya sökord” och skriv sedan in ett sökord (förslagsvis produkten).

 

Glöm inte att att ställa in land och språk till den marknadsplatsen på vilken du tänker sälja produkterna. T ex “USA” och “Engelska”

 

Efter en sökning så kommer mängder med sökord upp som förslag. Exempel med sökning på  “Yoga Mat”:

 

Sökord för amazon på goolge

 

Som vi kan se föreslår Google massa sökord och visar även i kolumn två en uppskattning på hur många sökningar som görs per månad (resten av kolumnerna kan vi bortse ifrån). Den här skärmdumpen visar bara ett fåtal sökord men det egentliga resultatet var hela 1478 sökord och fraser (som vi kan se högst upp på bilden). Sökordsplaneraren är ett grymt verktyg för att hitta och analysera sökord!

 

Google Trends 

Ett annat verktyg att rekommendera är Google Trends. Det är inte bara bra för att jämföra olika sökord, men det är även användbart för att upptäcka långsiktiga trender och för hitta säsongs-trender (vissa sökningar görs t ex oftare på sommaren än på vintern)

 

Gå till Google Trends  och gör en sökning efter ett sökord. Du får då ut en kurva med ett index 0-100 för denna sökterm. 0-100 visar alltså inte antalet sökningar utan är snarare en jämförelse mellan olika tidpunkter. Du kan nu se om trenden kanske långsiktigt varit ner eller upp (indikerar om fler och fler söker på den här söktermen eller inte). Du kan lägga till ännu fler sökord för att jämföra alla sinsemellan. Här är en exempelsökning på “yoga mat thick” och “yoga mat thin” – vilket kan vara en väldigt relevant jämförelse!

 

 

Som vi kan se är se är sökningarna för “yoga mat thick” betydligt högre men även stadigare. På det här sättet kan vi jämföra inte bara två utan även flera sökord och fraser. Både Google Trends och Ads är fantastiska sätt att mäta och få ut sökord. Men det är som sagt data ifrån google och inte Amazon. Finns det något sätt att få ut sökvolymer och sökord från Amazon?

 

 

Steg 6 – Tredjepartstjänster 

Det finns en massa tredjepartstjänster för sökord på Amazon och ännu fler för sökord generellt. Dessa kan vara väldigt användbara för att fylla på med fler sökord och få ut data kring antal sökningar på Amazon. Men, eftersom:

 

 1. Det finns så många sådana tjänster
 2. Nästan alla av dessa har egna guider

 

Så kommer jag inte gå igenom hur man använder dom här. Vissa kommer jag säkerligen gör egna blogg-inlägg och YouTube klipp om i framtiden och då kommer jag förhoppningsvis komma ihåg att länka dessa här. Men tills vidare tänker jag bara tipsa om några som kan vara användbara (jag använder nuförtiden framförallt Keyword Scout):

 

 

Okej, vi har sökord och vi har data på antal sökningar. Det här är en jättebra början och tillräckligt för att börja optimera våra produktsidor. Men vilka sökord fungerar för oss? Vilka sökord genererar faktiskt försäljningar?

 

 

Steg 7 – Annonsering på Amazon

(OBS. Det här steget är ett fortsättningssteg och kräver att produkten som du letat sökord för redan är upp på Amazon).

 

Nu har vi massa sökord och vi kan börja lägga in dom på vår produktsida. Men, vi kan även lägga in dom i våra annonserings-kampanjer på Amazon. Hur kan det hjälpa våran sökordsanalys att använda annonseringar? Förutom att annonser på Amazon kan vara extremt lyckade och vinstgenererande så hjälper det oss faktiskt att få fram och analysera sökord.

 

Genom att köra annonser (som vi delvis vill och kan skapa med de sökord vi hittat i steg 1 -5) så kan vi få ut en rapport från Amazon på vilka sökord som säljer och konverterar bra och vilka som inte gör det. Den informationen kan vi sen använda för att prioritera vilka sökord vi bör satsa på och vilka vi kanske helt skall ta bort från från produktsidan.

 

För att kunna göra en sådan analys är det viktigt att annonserna är strukturerade på ett bra sätt. Att analysera och optimera annonser från

 

 

Steg 8 – Slut – Vad ska man göra med alla sökord?

Nu vet du förhoppningsvis var och hur man hittar alla sökord, men vad ska man göra med dom? Hur skall man optimera produktsidorna eller annonserna efter sökorden? Det kommer i senare blogg inlägg, så till att komma ihåg att komma tillbaka till SellWave för att få reda på mer (sätt ett bokmärke om du brukar glömma).

 

Men innan man väljer att använda sökorden för optimering så måste vi välja vilka vi skall använda…. Vilka ska du välja att använda och vilka ska du inte använda? Som jag har försökt att kommentera så beror det här inte enbart på sökordens volym osv. Det beror på din produkt och din målgrupp. Vem försöker ni rikta er till? Vem vill ni ska ha nytta av produkten.

 

Om ni använder sökord som en helt annan målgrupp använder sig utav så spelar det ingen roll om ni dyker upp i sökreslutaten, de kommer ändå inte köpa er produkt. För den produkten är inte för dom. Med hjälp av Googles Trends kan du lätt se hur olika sökord står sig mot varandra, men kanske framförallt hur de står sig mot (eller med) tiden. Det finns många “Amazon Gurus” där ute som skulle säga att du enbart skall använda de sökord med mest volym, eller du skall enbart göra X eller Y. Det funkar inte så.

 

Ja, nu har du sökord och om du känner din målgrupp så kan du göra en kvalificerad gissning på vilka som kommer tilltala era kunder eller inte. Du vet förhoppningsvis också ifall eran produkt är så pass annorlunda att de som söker efter en generell produkt inte kommer köpa denna. Det är värt att komma ihåg när ni väljer sökord.

 

Med t ex Google Ads eller tredjepartstjänsterna så kan ni få ut data på hur mycket sökningar som görs (väldigt ungefärliga tal). Återigen, det betyder inte att ni automatiskt skall välja de sökord som får flest sökningar, de som har 10.000 eller 100.000+ per månad.  Det betyder inte heller att ni automatiskt skall överge de orden.  Men om ett sökord får många sökningar så kan ni räkna med att det är tuff konkurrens för det ordet och om ni har resurser (pengar, följare, tid, produktkvalitet) nog att mäta er med konkurrenterna, kör!

 

Om inte, välj mindre konkurrerade ord och arbete er sedan upp. Vi vill alla att våra produkter skall dyka upp högst i sökresultatet för de alla sökord, men det går inte. Framförallt inte om ni inte är beredda att satsa.  Så använd all den data ni får ut och gör kvalificerade beslut och TESTA! Testa om det funkar, testa om det inte funkar. Använd annonser för att se om er produkt konverterar för sökord “A”. Om inte, går vidare till “B”. Och på Amazon kan man använda annonser för väldigt många sökord, så det är bara att testa och köra.

 

Tack för att du tagit dig tiden och läsa, och jag hoppas du lärde dig något på det.

Lycka till med sökordsanalysen!

Välkommen till SellWave!

Här kan du hitta massor information om hur man säljer på marknadsplatsers och framförallt Amazon.

Ifall du behöver hjälp med Amazon är du varmt välkommen att kontakt oss.

Men det finns också massor av info att hämta på SellWave bloggen.

 

Att skriva produkttexter som konverterar

Att skriva produkttexter som konverterar

Del 2 av 4 – Detta är den andra delen i en flerstegs-guide kring hur du optimerar produktsidor på Amazon. I denna del så kommer jag gå igenom hur du skriver produkttexter som konverterar.   Jag har i föregående avsnitt gått igenom grunderna i att optimera...

Optimera dina produktsidor på Amazon

Optimera dina produktsidor på Amazon

Del 1 av 4 – Detta är den första delen i en flerstegs-guide kring hur du optimerar produktsidor på Amazon. I denna del kommer jag gå igenom vad som bör optimeras på dina produktsidor.   Amazon är en massiv marknadsplats med stora möjligheter, men också många...

Kommunicera med kunder på Amazon

Kommunicera med kunder på Amazon

Det är inte alltid lätt att veta hur och vad man får göra på Amazon. En vanlig grej som säljare gör fel är hur man kommunicerar med kunder på Amazon. Amazon har nämligen ganska strikta regler och döljer många av kommunikationsmöjligheterna. Därför tänkte...

Lansering av produkter på Amazon

Lansering av produkter på Amazon

Del 5 av 5 – Detta är den sista delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna avslutande delen kommer jag att gå igenom hur du bör tänka kring din lansering av produkter på Amazon.    När du beslutar dig för att...

Förbered för framgång på Amazon

Förbered för framgång på Amazon

Del 4 av 5 – Detta är den fjärde delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna del går vi igenom hur du bygger ett team och vilka verktyg du kan tänkas behöva. Detta avsnittet innehåller ytterst viktigt information för dig...

Skriven av:

Anton Kimfors

anton@sellwave.se

Grundare av SellWave, Facebook-gruppen Amazon FBA – Sverige och driver även sin YouTube-kanal där han hjälper och diskuterar med tittare kring Amazon.

Senaste på bloggen

Läs de senaste inläggen på bloggen eller se alla inlägg här

Optimera dina produktsidor på Amazon

Optimera dina produktsidor på Amazon

Del 1 av 4 – Detta är den första delen i en flerstegs-guide kring hur du optimerar produktsidor på Amazon. I denna del kommer jag gå igenom vad som bör optimeras på dina produktsidor.   Amazon är en massiv marknadsplats med stora möjligheter, men också många...

läs mer
Kommunicera med kunder på Amazon

Kommunicera med kunder på Amazon

Det är inte alltid lätt att veta hur och vad man får göra på Amazon. En vanlig grej som säljare gör fel är hur man kommunicerar med kunder på Amazon. Amazon har nämligen ganska strikta regler och döljer många av kommunikationsmöjligheterna. Därför tänkte...

läs mer
Lansering av produkter på Amazon

Lansering av produkter på Amazon

Del 5 av 5 – Detta är den sista delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna avslutande delen kommer jag att gå igenom hur du bör tänka kring din lansering av produkter på Amazon.    När du beslutar dig för att...

läs mer
Förbered för framgång på Amazon

Förbered för framgång på Amazon

Del 4 av 5 – Detta är den fjärde delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna del går vi igenom hur du bygger ett team och vilka verktyg du kan tänkas behöva. Detta avsnittet innehåller ytterst viktigt information för dig...

läs mer
En strategi anpassad för ditt företag

En strategi anpassad för ditt företag

Del 3 av 5 – Detta är den tredje delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna del så kommer jag gå igenom hur du bygger en strategi som är anpassad för din verksamhet.    På bloggen kan du läsa allt om grunderna och...

läs mer
Förbättra marginalerna på Amazon

Förbättra marginalerna på Amazon

Del 2 av 5 – Detta är den andra delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon plattformen. Är du i behov av att förbättra marginalerna på Amazon? I denna delen kommer jag att gå igenom hur du förbättrar marginalerna på Amazon och...

läs mer