Vanliga misstag på Amazon

Written by Anton Kimfors

december 16, 2022

Vanliga misstag på Amazon

Du har redan fått en introduktion till Amazon och hur man lyckas på plattformen, men det finns också många fällor och misstag du behöver undvika. Vissa misstag kan lätt ske men då samtidigt skapa dramatiska effekter. Så enkla saker som att misslyckas med strukturen på produktsidor kan ha oproportionerligt stora konsekvenser för framtida försäljning. Och ofta är det omöjligt att fixa det utan negativa bieffekter. Du och ditt företag vill bli en i mängden av alla de där säljarna som aldrig lyckas. Då krävs det att du först och främst har en tydliga överblick av de stora och vanliga misstagen som säljare gör på Amazon. Det är just detta jag kommer behandla i detta avsnittet.

 

 

Okunskap gällande Amazons system

Alla delar hänger ihop på Amazon. Exempelvis så ger bra annonser ökad försäljning, som ger ökad ranking och det i sin tur ger ännu mer försäljning. Den här typen av samspel och samband mellan plattformens olika delar är något många som missar. Det är också den absolut största anledningen till att Amazon-satsningar misslyckas.

Utan en förståelse för detta är det svårt att sätta en framgångsrik strategi, och det är nästan omöjligt att tänka ut vad nästa steg man bör ta skall vara. I min roll som Amazon-konsult är det ofta jag tagit möten med kunder för att föreslå budgethöjningar på annonser eller en större satsning på att ta fram bra bilder. Självklart, ibland finns helt enkelt inte budgeten. Men oftast när en kund sagt nej är det just för att de inte haft förståelse för sambanden mellan de olika delarna i Amazons system. När jag sedan förklarat hur allt hänger ihop är det sällan kunderna säger nej. Men om du skall göra det internt så behöver du och ditt företag ha den här förståelsen själva. Och om ni använder en byrå så kommer en förståelse hos er att öka både projekthastigheten och resultatet.

 

 

Halvhjärtade satsningar

Många av kunderna som kommer till SellWave och vill ha hjälp med att sälja på Amazon har stora förväntningar, men de är inte redo att satsa för att faktiskt nå dit. Många förväntar sig stora vinster från dag ett och kan inte förstå varför produkterna inte säljer som smör. När de informeras om att de måste jobba med SEO, bilder, annonsoptimering och strategi för att lyckas kan de inte förstå varför. De brukar istället ha inställningen “Vi slänger upp det och ser vad som händer”, men det är en strategi som är dömd att misslyckas.

Förr i tiden kunde man lätt lägga upp produkter på Amazon och det var otroligt lätt att sedan se försäljningen ta fart, men så är det inte längre. För de allra flesta varumärkena och produkterna så krävs hårt arbete för att faktiskt få upp försäljning. Detta gäller både okända företag och stora jättar.

Man måste inse att Amazon har miljontals produkter och för att sälja något så krävs det att din produkt visas upp av Amazon och väljs av kunden. Den konkurrensen är ingen dans på rosor. Framförallt inte vid en lansering där produktsidorna står utan reviews och när Amazons system inte har någon data på att din produkt är något kunderna vill ha. Då krävs det att man satsar.

Att sälja på Amazon kan liknas vid att starta en egen e-handel. På en egen e-handel så krävs bra och tydlig presentation av produkterna, och det krävs att man aktivt arbetar med att få in kunderna till sidan. Exempelvis via SEO, influencers eller annonsering. Om man bara bygger en hemsida så kommer ingenting att hända. Kunderna kommer inte plötsligt välla in från ingenstans. Amazon fungerar precis likadant.

 

 

Oförståelse inom teamet

Om du ingår i ett team så är det av yttersta vikt att teamet förstår sig på Amazon-satsningen. Allt för ofta har beslutsfattare eller andra team-medlemmar med viktiga roller dålig eller ingen förståelse för Amazon. Detta resulterar i att kritiska utföranden missas och viktiga strategibeslut görs på felaktiga grunder. Så se till att de du jobbar med förstår Amazon och vikten av de olika delarna som Amazon innebär.

Jag vill föreslå att läsa min E-bok om hur du och ditt företag ska lyckas på Amazon. Det är en bra början för teamet att få den förståelsen som behövs. Men jag råder er även att ha tydliga uppdateringar där en Amazon-ansvarig trycker på resultaten och korrelationen mellan de aktioner ni tagit och önskar att ta.

 

 

Bristfällig annonsering

Amazon är, som du vet, en stor sökmotor. För att lyckas med sin försäljning gäller det att få sökmotorns algoritmer att välja just din produkt att visa upp. Jag kommer gå igenom hur man jobbar med SEO på Amazon och det är en extremt viktig men också osäker del. Du kommer aldrig kunna styra vad Amazons algoritm väljer att visa. Du kan göra ditt bästa, men all makt ligger hos Amazon. Men det finns ett annat verktyg du kan använda som ger dig större kontroll, nämligen annonsering.

Amazons annonser är ett verktyg som du faktiskt kan styra, och så länge du är beredd att betala för annonserna så kommer dina produkter visas upp. Det är alltså det enda verktyget du kan använda inne på Amazon för att kontrollerat öka antalet visningar av dina produkter. Men det finns såklart en nackdel – kostnaden.

Eftersom annonserna är ett så pass viktigt verktyg och eftersom de bär med sig en potentiellt stor kostnad, är betydelsen av väl genomförda annonser extremt stor. Det behövs en tydlig och bra struktur över annonser. Optimeringar behöver göras med jämna mellanrum (gärna veckovis eller till och med dagligen) och större analyser av resultat behöver även göras då och då. Du behöver förstå hur viktigt detta är för att kunna fatta rätt beslut kring utförande och budgetar.

 

 

En stol utan alla ben

Har du någonsin satt dig på en stol som saknar ett ben? Förhoppningvis inte. Men tyvärr gör många säljare motsvarande på Amazon. De jobbar hårt och bra med några delar, men missar helt ett av benen. Kanske SEO, annonser och produktkvaliteten är på absoluta toppnivå, men med dåliga bilder kommer det alltid vara svårt att lyckas. Eller kanske är det SEO som haltar efter? Ja, då kommer konverteringen från annonser att vara god, men det kommer aldrig komma in bra med organisk trafik och det blir svårt att nå bra vinster med enbart betald trafik.

Alla stolsbenen behövs. Viktigt är det då att du är ärlig mot dig själv och analyserar dina och företagets produkter och kunskap objektivt. Är bilderna tillräckligt bra? Har du jobbat med SEO ordentligt eller var det något du slängde ihop på en timme? Var ärlig och se till att jobba på de benen som är ostadiga.

 

 

Ogrundat självförtroende

Många frågar mig varför deras försäljning är så låg, de gör ju “allting rätt och har ett erbjudande som alla kunder borde nappa på”. Om det är din situation så har du antagligen missat något. Antingen så gör du definitivt inte allting rätt, eller så är produkten inte något som kunderna vill ha.

Titta på dina produkter. Vad är det som är unikt med dem? Varför skulle en kund köpa din produkt istället för konkurrenternas? Och om det finns ett tydligt svar på detta, förmedlas det till kunden via produktsidan?

Det kan finnas många potentiella anledningar till att en kund skulle köpa just ditt företags produkter. Varumärke, kvalitet, produktsida, osv. Även pris är en viktig faktor. Ofta är det en dålig idé att konkurrera på pris, åtminstone som den primära konkurrensfaktorn. Att ha ett lågt pris innebär att marginalerna snabbt krymper. Gör man sin matte så tar det inte lång tid innan man förstår att det snart kommer vara en förlustaffär. Det om fler och fler konkurrenter börjar konkurrera på samma sätt. Vilket ofta sker. Dina produkter måste helt enkelt ha andra primära konkurrensfördelar. Om de inte har det så är ett självförtroende utan tvivel ogrundat.

 

Detta var några av de vanligaste misstagen som är absolut viktigast för dig att försöka undvika för lyckad försäljning på Amazon. För vidare läsning har även JungleScout gjort en lista över vanliga misstag som säljare gör på Amazon.

Välkommen till SellWave!

Här kan du hitta massor information om hur man säljer på marknadsplatsers och framförallt Amazon.

Ifall du behöver hjälp med Amazon är du varmt välkommen att kontakt oss.

Men det finns också massor av info att hämta på SellWave bloggen.

 

Att skriva produkttexter som konverterar

Att skriva produkttexter som konverterar

Del 2 av 4 – Detta är den andra delen i en flerstegs-guide kring hur du optimerar produktsidor på Amazon. I denna del så kommer jag gå igenom hur du skriver produkttexter som konverterar.   Jag har i föregående avsnitt gått igenom grunderna i att optimera...

Optimera dina produktsidor på Amazon

Optimera dina produktsidor på Amazon

Del 1 av 4 – Detta är den första delen i en flerstegs-guide kring hur du optimerar produktsidor på Amazon. I denna del kommer jag gå igenom vad som bör optimeras på dina produktsidor.   Amazon är en massiv marknadsplats med stora möjligheter, men också många...

Kommunicera med kunder på Amazon

Kommunicera med kunder på Amazon

Det är inte alltid lätt att veta hur och vad man får göra på Amazon. En vanlig grej som säljare gör fel är hur man kommunicerar med kunder på Amazon. Amazon har nämligen ganska strikta regler och döljer många av kommunikationsmöjligheterna. Därför tänkte...

Lansering av produkter på Amazon

Lansering av produkter på Amazon

Del 5 av 5 – Detta är den sista delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna avslutande delen kommer jag att gå igenom hur du bör tänka kring din lansering av produkter på Amazon.    När du beslutar dig för att...

Förbered för framgång på Amazon

Förbered för framgång på Amazon

Del 4 av 5 – Detta är den fjärde delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna del går vi igenom hur du bygger ett team och vilka verktyg du kan tänkas behöva. Detta avsnittet innehåller ytterst viktigt information för dig...

Skriven av:

Anton Kimfors

anton@sellwave.se

Grundare av SellWave, Facebook-gruppen Amazon FBA – Sverige och driver även sin YouTube-kanal där han hjälper och diskuterar med tittare kring Amazon.

Senaste på bloggen

Läs de senaste inläggen på bloggen eller se alla inlägg här

Optimera dina produktsidor på Amazon

Optimera dina produktsidor på Amazon

Del 1 av 4 – Detta är den första delen i en flerstegs-guide kring hur du optimerar produktsidor på Amazon. I denna del kommer jag gå igenom vad som bör optimeras på dina produktsidor.   Amazon är en massiv marknadsplats med stora möjligheter, men också många...

läs mer
Kommunicera med kunder på Amazon

Kommunicera med kunder på Amazon

Det är inte alltid lätt att veta hur och vad man får göra på Amazon. En vanlig grej som säljare gör fel är hur man kommunicerar med kunder på Amazon. Amazon har nämligen ganska strikta regler och döljer många av kommunikationsmöjligheterna. Därför tänkte...

läs mer
Lansering av produkter på Amazon

Lansering av produkter på Amazon

Del 5 av 5 – Detta är den sista delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna avslutande delen kommer jag att gå igenom hur du bör tänka kring din lansering av produkter på Amazon.    När du beslutar dig för att...

läs mer
Förbered för framgång på Amazon

Förbered för framgång på Amazon

Del 4 av 5 – Detta är den fjärde delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna del går vi igenom hur du bygger ett team och vilka verktyg du kan tänkas behöva. Detta avsnittet innehåller ytterst viktigt information för dig...

läs mer
En strategi anpassad för ditt företag

En strategi anpassad för ditt företag

Del 3 av 5 – Detta är den tredje delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon. I denna del så kommer jag gå igenom hur du bygger en strategi som är anpassad för din verksamhet.    På bloggen kan du läsa allt om grunderna och...

läs mer
Förbättra marginalerna på Amazon

Förbättra marginalerna på Amazon

Del 2 av 5 – Detta är den andra delen av en flerstegs-guide kring hur du skapar en framgångsrik strategi på Amazon plattformen. Är du i behov av att förbättra marginalerna på Amazon? I denna delen kommer jag att gå igenom hur du förbättrar marginalerna på Amazon och...

läs mer